Hoe kies je het juiste HR-pakket voor jouw bedrijf? De ultieme gids

How Our Employees Share in the Success of Personio’s Hypergrowth

Elk bedrijf heeft een digitaal systeem nodig waarmee hun HR-medewerkers efficiënt kunnen werken. En dat is precies wat HR-software doet. Tegenwoordig zijn er echter zoveel verschillende tools op de markt dat bedrijven makkelijk in het aanbod kunnen verdwalen. Aan de andere kant zien we een opmars van complete HR-pakketten. In dit artikel ontdek je alles over HR-softwarepakketten en hoe je het pakket kiest dat het beste bij je bedrijf past. 

Belangrijkste conclusies

 • Met HR-software kunnen bedrijven hun HR-processen automatiseren, de ervaring van werknemers verbeteren en waardevolle HR-informatie verstrekken.

 • Een HR-pakket kan verschillende functionaliteiten omvatten, zoals personeelsadministratie, onboarding en integratie, loonadministratie, prestatiebeheer en nog veel meer.

 • Personio onderscheidt zich als een veelzijdig HR-softwarepakket dat een alles-in-éénoplossing biedt voor de HR-afdeling, met de nadruk op gebruiksvriendelijkheid, gegevensbeveiliging en flexibiliteit.

Downloaden: sjabloon voor personeelsplanning!

Wat is een HR-pakket?

Een HR-pakket is een softwarepakket waarmee HR-managers de prestaties van hun werknemers kunnen verbeteren, de productiviteit kunnen verhogen en de werknemerstevredenheid kunnen vergroten. HR-pakketten worden gebruikt door zowel kleine als grote bedrijven.

Het doel van een HR-softwarepakket is het integreren van de verschillende HR-processen, zoals werving en selectie, onboarding, personeelsbeheer, werkplanning en -beheer en loonadministratie. HRM-pakketten worden soms ook human resource management-systemen (HRMS of HRIS) genoemd. 

Wat zijn de voordelen van een HR-pakket?

Het succes van een bedrijf hangt nauw samen met de efficiëntie van het personeelsbeheer. Hier zijn de belangrijkste voordelen van een HR-pakket voor een bedrijf:

 • Meer autonomie voor je personeel: een HR-pakket met selfservice-tools geeft je werknemers meer autonomie. Werknemers kunnen autonoom hun administratie regelen, zoals het aangeven van aanwezigheden en het aanvragen van verlof. Dit geeft het personeel niet alleen meer vertrouwen, maar verhoogt ook hun productiviteit.

 • Vereenvoudiging van administratieve taken: door het automatiseren en digitaliseren van de HR-processen maakt een HR-pakket het makkelijker om administratieve taken te beheren.

 • Inzichten voor een beter personeelsbeheer: tools voor personeelsanalyses die deel uitmaken van de meeste HR-pakketten leveren belangrijke gegevens over de prestaties en behoeften van je werknemers. Ze helpen je dus om betere strategische beslissingen te nemen. 

 • Centralisatie van gegevens: een goed HR-pakket zorgt ervoor dat je over alle essentiële personeelsgegevens beschikt op één centrale plek. Dit verbetert de integriteit, veiligheid en toegankelijkheid van je gegevens.

 • Betere communicatie en samenwerking: dankzij de ingebouwde communicatietools zoals interne chats en live feeds verbetert de HR-software de samenwerking tussen teams. 

Hoe ontwikkel je een duurzame HR-strategie?

Teaserbild Whitepaper People Strategy NL

In deze gids nemen we je mee door het proces en laten we zien hoe je je HR-werk naar een hoger niveau kunt tillen.

Wat zijn de functionaliteiten van een HR-softwarepakket?

Een HR-pakket combineert diverse functionaliteiten die zowel essentieel als optioneel zijn, afhankelijk van de specifieke behoeften van je bedrijf. Hieronder volgt een overzicht van enkele van de meest voorkomende functionaliteiten die je in een degelijk HR-pakket kunt verwachten:

Essentiële functionaliteiten

 • Personeelsadministratie: beheer van werknemersprofielen, contactgegevens, arbeidsgeschiedenis en andere basisinformatie van je personeel.

 • Onboarding en offboarding: automatisering van het onboardingproces voor nieuwe werknemers en de offboarding van vertrekkende werknemers.

 • Tijdregistratie: bijhouden van in- en uitkloktijden, vakantiedagen, ziekteverlof en overwerk.

 • Salarisadministratie: automatische berekening van salarissen, belastingen en andere bijdragen.

 • Verlofbeheer: mogelijkheid voor werknemers om verlof aan te vragen en de mogelijkheid voor managers om het verlof goed te keuren.

 • Prestatiebeheer: evaluatie van de werknemersprestaties, het stellen en opvolgen van doelen, het geven en ontvangen van feedback.

 • Rapportage en analyse: het verkrijgen van inzicht in HR-statistieken zoals personeelsverloop, ziekteverzuim en performance reviews.

Optionele functionaliteiten

 • Werving en selectie van talent: tools voor het plaatsen van vacatures, het volgen van sollicitanten en het voeren van sollicitatiegesprekken.

 • Training en ontwikkeling: beheer en opvolging van trainingsinitiatieven, cursussen en professionele ontwikkelingsprogramma’s.

 • Personeelsplanning: tools voor het plannen van de werkroosters.

 • Beheer van secundaire arbeidsvoorwaarden: beheer van personeelsbeloningen, ziektekostenverzekering, pensioenbijdragen, abonnementen en andere voordelen.

 • Interne communicatie: geïntegreerde chats, forums of social media voor een betere communicatie met je werknemers.

 • Zelfbedieningsportaal: een interface waarmee werknemers hun eigen HR-gerelateerde taken kunnen uitvoeren, zoals het wijzigen van contactgegevens of het bekijken van de loonstroken.

 • Gegevensbeveiliging en compliance: tools voor het waarborgen van gegevensprivacy, naleving van regelgeving en audit trails.

HR-software die meegroeit met je behoeften

Personio HR Software

Naarmate je team groeit, worden je HR-processen diverser – en complexer. De HR-software van Personio vereenvoudigt je HR-processen en maakt ze sneller, overzichtelijker en efficiënter.

Hoe speelt Personio in op je HR-behoeften?

Personio is een geweldig HR-beheerplatform dat is ontworpen voor zowel HR-professionals als werknemers. Dit zijn de voordelen van Personio:

 • Alles-in-éénoplossing: Personio biedt een geïntegreerde oplossing die alle belangrijke HR-taken in één centrale tool onderbrengt.

 • Gebruiksvriendelijke oplossing: met een intuïtieve interface kunnen HR-teams en werknemers moeiteloos hun taken individueel uitvoeren.

 • Gegevensbeveiliging: Personio voldoet aan de AVG-normen en zorgt ervoor dat al je HR-processen veilig en compliant zijn.

 • Rapportagefuncties: Personio biedt geavanceerde analysetools die inzicht geven in de belangrijkste HR-statistieken. Op die manier kun je de werking van je personeel beter begrijpen. 

 • Flexibiliteit: Personio kan worden afgestemd op bedrijfsspecifieke behoeften.

Personio biedt een complete oplossing voor zowel basis- als meer geavanceerde HR-behoeften. De Personio-software vereenvoudigt HR-taken en helpt je HR-medewerkers om al hun taken en gegevens op één plek te beheren.

Leestip: Ontdek de veelzijdige rol van een HR-manager en hoe deze professionals essentiële functies vervullen.

Tips voor het kiezen van een HR-pakket

Als bedrijf is het belangrijk om HR-software te vinden die zowel de essentiële als specifieke functies bevat die je het meest nodig hebt, zelfs als de meeste producten tegenwoordig vergelijkbare oplossingen bieden. Om dit te doen, moeten bedrijven HR-technologie niet zien als een systeem dat enkel de HR-afdeling dient, maar als een systeem dat voorziet in de behoeften van alle werknemers. Hierdoor kan de software beter aansluiten bij de bredere behoeften en doelstellingen van de organisatie.

Hier zijn een paar goede tips voor het selecteren van een goed HR-pakket

 • Creëer een strategie om de HR-tools te evalueren: bepaal eerst de grootste HR-uitdagingen, behoeften en doelstellingen van je bedrijf.

 • Stel een multidisciplinair team samen: dit team bestaat idealiter uit vertegenwoordigers van de HR-, IT- en financiële afdelingen, evenals uit afdelingsmanagers en werknemers die de software gaan gebruiken.

 • Bepaal je behoeften: maak een lijst van zaken die jouw bedrijf belangrijk vindt aan een HR-softwarepakket. De criteria moeten niet alleen betrekking hebben op de technologische vereisten, maar ook op de interne behoeften.

 • Identificeer potentiële providers: gebruik verschillende onderzoeksmethoden (zoals verslagen en interviews) om een lijst van potentiële providers samen te stellen. Beperk deze lijst vervolgens tot vijf tot tien providers die je daadwerkelijk gaat benaderen om meer informatie te verkrijgen.

 • Stuur een RFP naar de gewenste providers: de RFP moet duidelijk zijn en informatie bevatten over je bedrijf, het project, de tijdlijn en de reikwijdte van het project. Er moeten ook vragenlijsten voor de providers worden opgesteld.

 • Vraag om een demo: het boeken van een demo is de beste manier om de werking en mogelijkheden van een specifiek HR-pakket te beoordelen. Vraag elke provider om demo’s te bouwen rond echte use cases van jouw bedrijf. 

 • Lees casestudies: lees en/of onderzoek getuigenissen van klanten over de uitdagingen die ze tegenkwamen tijdens de implementatie en ingebruikname van de gewenste software. 

Veelgestelde vragen over een HR-pakket

Wat zijn de kosten van een HR-pakket?

De kosten van een HR-pakket variëren op basis van de bedrijfsgrootte, de gewenste functionaliteiten en de specifieke behoeften van het bedrijf. Providers bieden verschillende prijzen aan in functie van al deze factoren.

Hoe integreert Personio met andere bedrijfssoftware?

Personio biedt API’s die een eenvoudige integratie met andere software mogelijk maken. Dankzij partnerschappen en samenwerkingen met verschillende softwareproviders is het HR-pakket van Personio in staat om naadloos te integreren met andere oplossingen. 

Wat maakt Personio anders dan andere HR-pakketten?

Personio biedt een alles-in-één-HR-oplossing die zeer gebruiksvriendelijk en flexibel is. Het platform kan zich ook aanpassen aan de unieke behoeften van elk bedrijf en legt sterk de nadruk op gegevensbeveiliging en compliance.

Disclaimer

Zo verloopt de implementatie bij Personio

Taken en herinneringen