Video-interviews in het sollicitatieproces: tips voor werkgevers

Customer Events

In het huidige digitale tijdperk en zeker sinds de coronapandemie, is het normaal om sollicitatiegesprekken te laten verlopen via video. Het lijkt op het eerste zicht gemakkelijk, maar er is wel wat voorbereiding voor nodig. In dit artikel bespreken we hoe je video-interviews succesvol kunt aanpakken en geven we enkele tips mee.

 Belangrijkste conclusies

  • Video-interviews zijn sinds de coronapandemie niet meer weg te denken uit het sollicitatieproces.

  • Video-interviews zijn efficiënt, goedkoop en tijdbesparend, maar let wel op voor technische problemen.

  • Met behulp van video-interviews kunnen bedrijven talent vissen in een grotere vijver, bijvoorbeeld ook in het buitenland.

Wat is een video-interview?

Een video-interview is een sollicitatie die virtueel wordt gehouden. Dit kan via de gebruikelijke online vergadertools zoals Microsoft Teams, Google Hangouts, Zoom of Skype. Een video-interview maakt vaak deel uit van het sollicitatieproces en is handig om sollicitanten te ontmoeten die wat verder weg wonen.

Ben je op zoek naar een handige manier om je kandidaten op te volgen? Gebruik het Applicant Tracking System van Personio voor een vlotte opvolging.

Hoe werkt een video-interview?

Bij een video-interview stuurt de hr-manager de link van de online meeting naar de sollicitant. Deze uitnodiging gebeurt op een gelijkaardige manier als wanneer je een telefonisch of face-to-face interview zou afnemen. Bedrijven kunnen zelf kiezen in welke fase van het sollicitatieproces ze een video-interview integreren, maar vaak gebeurt dit in één van de eerste stappen. 

We onderscheiden drie vormen van video-interviews: een live video-interview, een opgenomen video-interview en een video-cv.

Een live video-interview

Tijdens het live video-interview spreek je elkaar virtueel via de webcam. Je kunt als hr-manager de vragen stellen die je hebt voorbereid. De kandidaat kan dan antwoorden op die vragen en zelf ook zijn of haar vragen stellen.

Template: Passen de kandidaten wel bij het bedrijf?

Cultural-Fit Checkliste

Met vragen over de cultural fit kan je nagaan of de sollicitanten passen bij het bedrijf en zijn waarden. In deze template vind je inspirerende suggesties.

Een opgenomen video-interview

Het is ook mogelijk om als hr-medewerker vooraf jevragen op te nemen in een video. Heeft de interne hr-afdeling hier geen tijd voor? Dan kun je eventueel een gespecialiseerd bedrijf inhuren die deze taak op zich neemt. De kandidaat kan op zijn of haar beurt de vragen beantwoorden in een video, en deze dan naar de hr-medewerker sturen ter beoordeling. Het grote nadeel hiervan is dat je niet kunt zien hoe de kandidaten (spontaan) reageren op bepaalde vragen, waardoor ze bij hun antwoorden een vertekende indruk kunnen achterlaten.

Een video-cv

Wat ook steeds populairder wordt, is het maken en insturen van een video-cv. Steeds meer bedrijven, voornamelijk in de creatieve sectoren, zetten hierop in omdat je de kandidaat op die manier meteen kunt zien en zo ook al een eerste indruk krijgt. Het opnemen van een video-cv vergt wel wat oefening en zal de drempel om te solliciteren wel iets hoger leggen voor de kandidaten.

Waarom zijn video-interviews zo populair in organisaties?

Video-interviews zijn voornamelijk populair geworden tijdens de coronapandemie. Sollicitaties bleven doorgaan, maar we mochten elkaar uiteraard niet in het echt ontmoeten. Daardoor gingen bedrijven steeds vaker gebruikmaken van video-interviews.

Het gebruik van video-interviews is vandaag dus eigenlijk wat blijven plakken. Dat is niet zo gek, want een video-interview is goedkoper om af te nemen en het bespaart kostbare tijd voor de hr-manager. Video-interviews maken het ook mogelijk om snel kandidaten te bereiken die verder weg wonen van je organisatie en remote zullen werken voor je bedrijf. Zo kun je als bedrijf in een grotere vijver vissen om een vacature ingevuld te krijgen. 

Welke nadelen heeft een video-interview?

Een video-interview kan ook meerdere nadelen hebben. Denk alleen al maar aan de technische problemen die kunnen voorkomen. Slechte wifi, verbinding die wegvalt, webcams die niet werken, enzovoort. 

Daarnaast is het ook niet voor elke kandidaat evident om zichzelf te zijn voor de camera. Soms kan dit voor extra stress en zenuwachtigheid zorgen bij de sollicitant, waardoor je als recruiter misschien (onterecht) een minder goede indruk krijgt.

Bij een video-interview heb je vaak ook maar een beperkte hoeveelheid tijd, waardoor de kandidaat minder of geen vragen kan stellen. Uiteraard mis je ook het menselijke aspect van een face-to-face sollicitatie, vandaar dat we altijd aanraden om nog een latere ronde in te lassen die wel fysiek op kantoor plaatsvindt. 

Behoud altijd het overzicht

NL_Recruiting Software_applications_list

Bekijk hoeveel sollicitanten zich in welke fase van je wervingsproces bevinden – een uitstekende basis voor het optimaliseren van processtappen en wervingsactiviteiten.

Tips om een succesvol video-interview af te nemen

Om ervoor te zorgen dat je volgende video-interview vlot verloopt, sommen we enkele tips op waar je rekening mee kunt houden. 

1. Bereid het gesprek goed voor

Een video-interview vereist dezelfde grondige voorbereiding als een klassiek sollicitatiegesprek dat face-to-face plaatsvindt. Dit houdt in dat je vooraf research doet, vragen voorbereidt die je de kandidaat wil stellen en dat je een vaste structuur aanhoudt voor het gehele interview.

2. Sluit technische problemen uit

Probeer waar mogelijk van tevoren de infrastructuur te testen, om technische problemen zoveel mogelijk uit te sluiten. Je weet natuurlijk nooit of de kandidaat technische problemen zal ondervinden, maar het oogt niet professioneel als de hr-medewerker te laat zou komen bij het interview.

3. Kies de juiste achtergrond

Werk je als hr-manager van thuis of op kantoor wanneer je het interview afneemt? Zorg in ieder geval bij elk video-interview voor een gepaste achtergrond. Idealiter is dit een lichtrijke, neutrale achtergrond met eventueel het logo van je bedrijf erop. Beperk ook zoveel mogelijk achtergrondgeluiden en zorg voor voldoende natuurlijk licht. 

4. Let op je lichaamstaal

Lichaamstaal is niet alleen belangrijk tijdens een face-to-face sollicitatiegesprek, maar ook tijdens een video-interview. Probeer je houding zo professioneel mogelijk te houden en zorg voor voldoende oogcontact, ook voor de camera. 

5. Laat ruimte voor de kandidaat om vragen te stellen

Ondanks dat een video-interview vaak wat korter duurt, is het toch belangrijk om ook wat tijd over te laten voor de kandidaat om zijn of haar vragen te stellen. Zo zul je merken of er een goede match is, en of de kandidaat oprecht geïnteresseerd is in de functie.

Veelgestelde vragen

Wat is er anders in de voorbereiding van een videosollicitatie?

Aan een videosollicitatie gaat in principe het standaard onderzoek vooraf, zoals je dat zou doen bij een face-to-face sollicitatie. Wat wel anders is, is het voorbereiden van de technische kant en het kiezen van de juiste achtergrond voor je videogesprek.

Wanneer kies je als bedrijf voor een video-interview?

Video-interviews komen eerder voor in het begin van een sollicitatieproces. Door middel van video-interviews kun je op een beperkte tijd zeer veel kandidaten interviewen, om er vervolgens de beste uit te halen. Heb je eenvacature voor een remote functie of ben je op zoek naar personeel in het buitenland? Dan zal het organiseren van video-interviews een must zijn in jouw bedrijf.

Wat zijn de voordelen van een video-interview?

Bedrijven die in het sollicitatieproces gebruikmaken van video-interviews, kunnen veel meer interviews afnemen in een kortere tijd. Je kunt bovendien ook rekening houden met talentvolle kandidaten die wat verder weg wonen van je kantoor. Opgenomen video-interviews kunnen bovendien eindeloos herbekeken worden, wat het makkelijker maakt om in samenspraak met collega’s de verschillende kandidaten te beoordelen.

Disclaimer

De beste vragen over je bedrijfscultuur

Cultural Fit Checkliste Teaserimage NL