Hoe schrijf je een wervende vacaturetekst?

Job Crafting

Het opmaken van een pakkende vacaturetekst is tegenwoordig niet meer zo makkelijk. Er zijn online zodanig veel vacatures te vinden, dat je er nog met moeite bovenuit kunt springen. In dit artikel gaan we dieper in op de basis van een vacaturetekst en geven we enkele tips om je vacatures verder te versterken.

Belangrijkste conclusies

 • Een goede vacaturetekst bevat de juiste zoekwoorden, een duidelijke titel, een sterke intro en een overzichtelijke bodytekst.

 • Zorg ervoor dat je vacaturetekst makkelijk scanbaar is en dat kandidaten meteen getriggerd worden om verder te lezen.

 • Vergeet niet om af te sluiten met een ‘call to action’ waarbij je eventuele kandidaten actief aanspoort om voor de vacature te solliciteren en uitlegt hoe ze kunnen solliciteren.

Wat is een vacaturetekst?

Een vacaturetekst is een tekst waarmee je potentiële medewerkers laat weten dat er een nieuwe vacature openstaat in je bedrijf en wat de eisen daarvoor zijn. In de vacaturetekst is het belangrijk om de juiste doelgroep aan te spreken via verschillende wervingskanalen, om zo de kans op geschikte kandidaten te verhogen.

Wat zijn de kenmerken van een goede vacaturetekst?

Een goede vacaturetekst bevat de volgende kenmerken: een duidelijke titel, de juiste zoekwoorden, een sterke intro en een overzichtelijke bodytekst. Het is vooral belangrijk dat de vacature makkelijk scanbaar is én dat hij niet te lang is. Hieronder gaan we kort in op de verschillende elementen die aanwezig moeten zijn in een vacaturetekst.

Een duidelijke titel

De titel is het eerste wat opvalt aan je vacature en zal ook datgene zijn waar kandidaten online naar zoeken. Zorg er dus voor dat de functie van de vacature zeker in de titel vermeld staat, en plaats er eventueel ook de locatie van je bedrijf bij. Een tip is om de functie te omschrijven op een manier die overeenkomt met wat een kandidaat zou intypen in een zoekmachine bij het zoeken naar de baan. Zo verhoog je de kans dat de tekst bij de juiste doelgroep terechtkomt.

De juiste zoekwoorden

We hebben het hierboven al kort aangehaald, maar het gebruik van zoekwoorden in je vacaturetekst is van cruciaal belang voor de online zichtbaarheid van je vacature. Woorden als ‘tijdelijk’, ‘bijbaan’, ‘vaste baan’, ‘part time’ en dergelijke meer, zijn zeer zinvol om in je tekst te verwerken. Mogelijk kan de functietitel bij jullie intern een andere naam hebben dan de titel waar een kandidaat online naar zou zoeken. Probeer dus ook om zoveel mogelijk synoniemen te gebruiken, zodat je meer kandidaten bereikt.

Een sterke intro

Niet alleen je titel is belangrijk om een goede eerste indruk te maken, maar ook je intro. In de intro wil je kandidaten triggeren, zodat ze je vacature verder lezen tot het einde. Daarnaast wil je eventuele kandidaten aanmoedigen om ook daadwerkelijk te solliciteren voor de functie. Zet daarvoor de unique selling points (USP’s) van je bedrijf in de kijker.

Hoe is de werksfeer? Waar zetten jullie op in? Wat is jullie purpose? Dit zijn allemaal belangrijke vragen die je (bondig) kunt beantwoorden in je intro. Daarnaast kan je ook een tipje van de sluier lichten over de inhoud van de baan en het salarispakket.

Een overzichtelijke bodytekst

De bodytekst van een vacature moet een antwoord geven op de volgende vier vragen:

 • Wat is het takenpakket binnen de functie, oftewel, wat omvat het functieprofiel?

 • Wat zijn de eisen waar het bedrijf naar op zoek is voor deze functie?

 • Wat heb je als bedrijf te bieden aan een kandidaat?

 • Wat moet een kandidaat doen om te solliciteren?

Zorg ervoor dat de bodytekst niet te lang is, overzichtelijk blijft en makkelijk scanbaar is voor kandidaten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van opsommingen en bullet points.

Plaats uw vacature op 500 jobsites – met slechts één klik

NL_Personeelstekort/Fachkräftemangel/Staff shortage _sidebar_teaser_image_auto-posting

Ontwerp uw carrièrepagina flexibel met Personio en publiceer deze vervolgens met één klik op de vacaturebanken van uw keuze.

Voorbeeld van een goede vacaturetekst

Hoe ziet zo’n goede vacaturetekst er dan uiteindelijk uit? We geven je hieronder een voorbeeld van een goed opgestelde vacaturetekst.

Vacature digital marketeer Utrecht

Over [voorbeeldbedrijf] 

Als gevestigde waarde binnen de Nederlandse mocktailwereld, staan we bij [voorbeeldbedrijf] bekend om de speciale smaakcombinaties die we brengen in onze mocktails. Daarom zijn onze producten terug te vinden in talloze horecazaken in het land, waaronder ook sterrenrestaurants. [Voorbeeldbedrijf] is een jong, maar snel groeiend bedrijf waarin de omzet bijna elk jaar wordt verdubbeld. Ons kantoor kan je vinden in hartje Utrecht.

Over de rol

Je zal terechtkomen in een klein, maar sterk marketingteam waarin je als digital marketeer verantwoordelijk bent voor onze online marketing. Je zal steeds rechtstreeks rapporteren aan de founder van [voorbeeldbedrijf]. Je werkt nauw samen met je teamleden en enkele externe partners. Jouw rol is om onze online visibiliteit verder te versterken en [voorbeeldbedrijf] op de (internationale) kaart te zetten.

Hoe pak je dit aan?

 • Je hebt een sterk gevoel voor community engagement en brand building, en deze vaardigheden gebruik je om online marketingcampagnes op te zetten.

 • Je kan overweg met verschillende tools (o.a. Klaviyo) die je inzet voor e-mailmarketingcampagnes, met het oog op leadgeneratie, het opbouwen van een community en het versterken van klantrelaties.

 • Je bepaalt de juiste KPI’s, analyseert op regelmatige basis de behaalde resultaten en presenteert deze tijdens onze marketingmeetings. Op basis van deze inzichten stuur je jouw campagnes weer bij.

 • Je werkt een volledige socialmediastrategie uit. Dit houdt in dat je relevante content creëert in functie van de brand building, socialmedia-accounts beheert, content aanlevert voor online advertenties, conversieratio’s analyseert en optimaliseert, enzoverder.

 • Samen met onze externe partners beheer en optimaliseer je de SEO- en SEA-processen. Je gebruikt tools zoals Google Analytics om data te monitoren en te analyseren, en stuurt bij waar nodig. Je genereert en verwerkt rapporten om inzicht te krijgen in de resultaten van jouw campagnes.

 • Je schrijft alle online communicatie op een professionele manier en in de tone of voice van [voorbeeldbedrijf].

 • Je blijft op de hoogte van nieuwe trends en zet je creatieve ideeën om in sterke content.

 • Je hebt minimaal 3 jaar ervaring in digital marketing.

Wat mag jij van ons verwachten?

 • Een bruisende en jonge omgeving waarin entrepreneurship en het nemen van initiatief aangemoedigd wordt.

 • Een hands-on mentaliteit gecombineerd met strategisch inzicht.

 • Ruimte om te groeien en veel zin voor verantwoordelijkheid binnen ons bedrijf.

 • Een vlakke structuur waardoor je gestimuleerd wordt om zelf beslissingen te nemen.

 • Een snelgroeiende scale-up waar jouw werk net zoveel impact heeft als het werk van je collega’s.

 • Een vast contract met een mooie verloning (€ 2800 - € 3500 bruto), secundaire arbeidsvoorwaarden en mocktails on tap!

Word jij onze nieuwe digital marketeer? Mail dan je cv en motivatiebrief naar info@voorbeeldbedrijf.nl. We volgen je sollicitatie zo snel mogelijk op! Heb je nog vragen over deze vacature? Dan mag je ook altijd contact opnemen via mail.

Plaats advertenties tot wel 45% goedkoper

Applicant Sourcing Multiposting

Met de advertentiepakketten van Personio kun je met slechts één klik je vacatures op de meest relevante jobportals plaatsen, en dat tegen exclusieve prijzen!

Tips voor het schrijven van een wervende vacaturetekst

Hier vind je nog enkele tips om je vacaturetekst zo wervend mogelijk te maken.

 • Benoem steeds de werksfeer en de bedrijfscultuur.

 • Maak je lijst met functie-eisen niet te lang.

 • Aarzel niet om het salaris in je vacaturetekst te benoemen, alsook de secundaire arbeidsvoorwaarden.

 • Geef duidelijk aan bij wie kandidaten of sollicitanten terecht kunnen.

 • Stel je bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk voor.

 • Durf een originele vacaturetekst op te maken in de vorm van een carrousel of video.

Veelgestelde vragen

Wat is een vacaturetitel?

De vacaturetitel is de titel die bij je vacaturetekst komt te staan. Het is belangrijk om de titel scherp te schrijven en er de juiste zoekwoorden in te verwerken, zodat je vacature online zo goed mogelijk zichtbaar is en zoveel mogelijk leads bereikt.

Hoe schrijf je een pakkende vacature?

Een pakkende vacature schrijf je door de kandidaat te laten zien hoe jouw bedrijf en de functie aansluiten bij hun visie. Denk na over de elementen waar je doelgroep naar op zoek is in een functie, en licht deze uit in je vacaturetekst.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn vacaturetekst opvalt tussen de vele andere vacatures?

Om ervoor te zorgen dat je vacaturetekst opvalt tussen de vele andere vacatures, mag je gerust eens out of the box denken. Schrijf een krachtige intro, haal de unique selling points aan van je bedrijf en belicht vooral de fijne werksfeer. Wil je het helemaal uniek aanpakken? Giet je vacaturetekst dan in een korte video.

Disclaimer

Bereik sollicitanten op sociale netwerken met slechts één klik

Applicant sourcing Multiposting