Wat is internationalisering? Voordelen en uitdagingen

Internationalisierung

Zowel bij grote als kleine organisaties behoort internationalisering tot een van de belangrijkste toekomstdoelen. In dit artikel gaan we dieper in op wat internationalisering betekent, de voordelen ervan en de uitdagingen die het met zich meebrengt. Ook krijg je inzicht in hoe de juiste strategieën en hulpmiddelen je kunnen helpen om met succes te internationaliseren.

Belangrijkste conclusies

 • Internationalisering kan bedrijven enorme groeimogelijkheden bieden.

 • De uitbreiding naar internationale markten komt ook met uitdagingen, met name op HR-gebied.

 • Het behouden van consistente HR-processen over de grenzen heen is essentieel voor een succesvolle internationalisering.

Welke uitdagingen kun je verwachten in 2023? Download hier gratis de belangrijkste HR-trends!

Wat is internationalisering?

Internationalisering verwijst naar het proces waarbij bedrijven hun activiteiten uitbreiden buiten hun thuismarkt. Of het nu gaat om het verkopen van producten aan buitenlandse klanten of het openen van een kantoor in een ander land, internationalisering kan een bedrijf nieuwe groeimogelijkheden bieden.

Waarom zou je als bedrijf internationaliseren?

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om hun activiteiten uit te breiden over de grenzen heen. Dit doen ze niet alleen om hun klantenbestand te vergroten, maar ook om te innoveren en concurrerend te blijven. Door uit te breiden naar nieuwe markten kunnen bedrijven toegang krijgen tot unieke innovaties en technologieën. Bovendien kan internationalisering ook deuren openen naar nieuwe zakelijke netwerken en strategische partnerschappen. 

Wat zijn de voordelen van internationalisering?

Mogelijke voordelen van internationalisering zijn onder andere:

 • Toegang tot nieuwe markten en klanten.

 • Diversificatie van de bedrijfsrisico’s.

 • Het aantrekken van wereldwijd talent.

 • Het vergroten van de merkherkenbaarheid.

Wat zijn de verschillende vormen van internationalisering?

Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven kunnen internationaliseren, denk bijvoorbeeld aan:

 • Directe buitenlandse investeringen. Bij deze aanpak zet een bedrijf een operationele locatie op in het buitenland. Deze locatie maakt integraal deel uit van het totale bedrijf, en kan bijvoorbeeld een dochteronderneming, een filiaal of een productiefaciliteit zijn. Deze vorm van internationalisering zorgt ervoor dat het bedrijf meer betrokken raakt bij de buitenlandse markt, meer risico’s neemt en meer directe invloed heeft op de activiteiten daar.

 • Export. Export houdt in dat een bedrijf zijn producten of diensten verkoopt in het buitenland. Het bedrijf is echter niet noodzakelijk fysiek aanwezig in het buitenland met eigen medewerkers of vestigingen. De verkoop van producten of diensten kan plaatsvinden via internationale distributeurs, agenten, online marktplaatsen of rechtstreeks aan buitenlandse klanten.

 • Joint ventures. Bij deze vorm van internationalisering sticht een onderneming samen met een lokaal bedrijf een onafhankelijk derde bedrijf in het buitenland.

 • Licenties en franchising. Bij licenties en franchising verkoopt een bedrijf licenties aan andere partijen om hun producten te produceren, te distribueren of om hun complete bedrijfsconcept te implementeren. De partij die de licentie verkrijgt, wordt de licentiehouder genoemd. De licentiehouder is juridisch onafhankelijk en runt zijn eigen bedrijf.

Digitale transformatie? Een sterke cultuur biedt houvast

Corporate Culture Guide by Personio

Deskundige inzichten, stapsgewijze instructies en tal van praktijkvoorbeelden: in deze gids leer je concrete doelen te stellen, heldere waarden te verankeren en je bedrijfscultuur gericht te beheersen en te meten.

Wat zijn de uitdagingen van internationalisering?

Het proces van internationalisering brengt ongetwijfeld diverse uitdagingen met zich mee. De drie belangrijkste uitdagingen van internationalisering zijn: technische uitdagingen, culturele uitdagingen en HR-gerelateerde uitdagingen.

Technische uitdagingen

Bedrijven die willen internationaliseren worden vaak geconfronteerd met technische uitdagingen. De aanwezigheid van verschillende wetten, regels, munteenheden en bedrijfsgewoontes in verschillende landen kan de internationalisering van bedrijfsprocessen complex maken. Bovendien kunnen technologische verschillen en mogelijke internetbeperkingen de implementatie van digitale strategieën bemoeilijken.

Culturele uitdagingen

Bij internationalisering moeten bedrijven rekening houden met de unieke cultuur van elk land. Culturele verschillen in zakelijke etiquette, sociale normen en klantverwachtingen kunnen het vestigen van sterke relaties met lokale partners, klanten en medewerkers extra uitdagend maken.

Uitdagingen voor HR

Ook voor HR-teams brengt internationalisering complexe uitdagingen met zich mee. De uitdagingen voor HR omvatten onder meer het naleven van de lokale arbeidswetten, het beheren van de diversiteit binnen internationale teams en het handhaven van een consistente bedrijfscultuur over verschillende locaties. HR speelt een sleutelrol in deze context om ervoor te zorgen dat de organisatie succesvol opereert in een internationale omgeving.

Tips voor een succesvolle internationalisering

Er zijn enkele tips die bedrijven kunnen volgen om hun internationaliseringsprocessen succesvol te laten verlopen:

 • Stel een duidelijk plan op. Definieer zorgvuldig je doelen en strategieën, en zorg ervoor dat je over een degelijk plan beschikt voor elke fase van het internationaliseringsproces. Dit plan zal als leidraad dienen en helpen om mogelijke obstakels te voorkomen.

 • Begrijp de lokale markt. Doe grondig marktonderzoek en zorg ervoor dat je een goed begrip hebt van de lokale cultuur, het consumentengedrag, en de bedrijfsetiquette in de landen waar je directe buitenlandse investeringen overweegt. Om dergelijke inzichten te verkrijgen, kun je bijvoorbeeld een zakenreis maken naar het buitenland om zo waardevolle ervaring op te doen. Als je goed begrijpt hoe de lokale markt werkt, kun je geïnformeerde beslissingen nemen en vergroot je de kans op succes voor je internationale bedrijf.

 • Zorg voor een sterk HR-fundament. Een sterk human resource-management is essentieel voor een succesvolle internationalisering.

Hoe ontwikkel je een duurzame HR-strategie?

Teaserbild Whitepaper People Strategy NL

In deze gids nemen we je mee door het proces en laten we zien hoe je je HR-werk naar een hoger niveau kunt tillen.

Digitalisering en internationalisering

Het proces van internationalisering is aanzienlijk eenvoudiger geworden door de digitale revolutie, vooral voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s). Traditioneel vereiste internationalisering substantiële investeringen. Bedrijven moesten lokaal kantoren openen en lokaal personeel werven in elk land waar ze actief waren. Data-uitwisseling en samenwerking waren aanvankelijk zeer complexe procedures.

Door de huidige technologische ontwikkelingen kunnen bedrijven nu makkelijker actief zijn op meerdere internationale markten vanuit één enkele locatie. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een online webwinkel starten, waardoor medewerkers locatie-onafhankelijk kunnen werken, communiceren en naadloos kunnen samenwerken in wereldwijd verbonden systemen. Een sterke bedrijfsstrategie en digitale tools zoals de HR-software van Personio spelen hierbij een cruciale rol. Deze gespecialiseerde HR-software kan bedrijven ondersteunen bij het managen van werknemersgegevens, het recruitmentproces, het voeren van de salarisadministratie en bij andere HR-processen, ongeacht de verscheidenheid aan locaties. Moderne technologieën en digitale oplossingen zijn vandaag de dag onmisbaar voor een soepele en succesvolle internationalisering van bedrijven.

Conclusie

Internationalisering is een krachtig middel voor bedrijfsgroei. Ondanks de uitdagingen die ermee gepaard gaan, kan internationalisering met de juiste strategieën en hulpmiddelen een aanzienlijk positief effect hebben op de bedrijfsvoering.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste stappen in het internationaliseringsproces?

De eerste belangrijke stap in het internationaliseringsproces is het identificeren van potentiële markten, gevolgd door het voeren van uitgebreid marktonderzoek en het plannen en implementeren van een effectieve internationale strategie.

Welke factoren bepalen het succes van een internationaliseringsstrategie?

Het succes van een internationaliseringsstrategie wordt meestal bepaald door een combinatie van factoren, waaronder een grondige planning, een goed begrip van de doelmarkten en een efficiënt beheer van de HR-processen.

Hoe kunnen kleine en middelgrote ondernemingen profiteren van internationalisering?

Kleinere en middelgrote ondernemingen kunnen tal van voordelen halen uit internationalisering, zoals het bereiken van nieuwe klanten, het diversifiëren van de inkomstenstromen, het vergroten van hun zichtbaarheid en het verkrijgen van nieuwe groeimogelijkheden. Met behulp van de juiste digitale tools, zoals de efficiënte HR-software van Personio, kunnen zelfs kleinere organisaties succesvol omgaan met de uitdagingen van internationalisering.

Disclaimer

Personeelsprocessen digitaal in kaart brengen

Relaxed HR Manager