Corporate benefits: verhoog de medewerkersbetrokkenheid en behoud talent

A young woman is happy about her employee benefits.

In dit artikel gaan we dieper in op wat corporate benefits zijn, en waarom ze zo belangrijk zijn voor je organisatie. We bespreken de verschillende soorten voordelen van aantrekkelijke corporate benefits, de meest populaire en effectieve arbeidsvoorwaarden en we geven tips om een effectief corporate benefits-programma te ontwerpen in jouw organisatie.

Belangrijkste conclusies

  • Corporate benefits omvatten het pakket van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden dat een werkgever biedt aan zijn medewerkers.

  • De primaire arbeidsvoorwaarden zijn verplicht en essentieel voor medewerkers, terwijl de secundaire arbeidsvoorwaarden de waardevolle extra’s zijn die kunnen leiden tot een hogere medewerkerstevredenheid en het behouden van talent.

  • Populaire en effectieve corporate benefits zijn onder andere flexibele werktijden, opties tot thuiswerken, opleidingsmogelijkheden, gezondheids- en wellnessprogramma's en kinderopvang.

Optimaliseer jouw werving met Personio

Wat zijn corporate benefits?

Corporate benefits verwijst naar de extra voordelen die werkgevers aan hun medewerkers bieden als onderdeel van hun arbeidsvoorwaardenpakket. Goede corporate benefits dragen bij aan het welzijn en de werkervaring van de medewerkers.

Corporate benefits kunnen worden opgesplitst in twee groepen: de primaire en de secundaire arbeidsvoorwaarden

De primaire arbeidsvoorwaarden omvatten zaken zoals het salaris, het vakantiegeld, de pensioenbijdragen, de ziekteverzekering en andere essentiële arbeidsvoorwaarden. De primaire voorwaarden hebben een verplicht karakter.

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de extraatjes die je als werkgever aan je medewerkers biedt, bovenop de primaire voorwaarden. Deze worden besproken in het arbeidsvoorwaardengesprek. Welke extra’s je als werkgever aanbiedt en in welke vorm je ze presenteert is van groot belang, aangezien ze veel waarde kunnen toevoegen aan de werkervaring van je (nieuwe) medewerker. Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden, bedrijfsauto’s, verzekeringen, vakantiedagen en meer. 

Door diverse extra’s aan te bieden, kunnen werkgevers laten zien dat ze om hun medewerkers geven en bereid zijn te investeren in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit kan leiden tot een hogere arbeidstevredenheid, betere prestaties en een lager personeelsverloop.

De voordelen van aantrekkelijke corporate benefits

  • Hogere medewerkerstevredenheid;

  • Aantrekken van nieuw talent;

  • Verhoogde betrokkenheid van medewerkers;

  • Minder ziekteverzuim;

  • Verhoogde productiviteit;

  • Verhoogde winstgevendheid.

Voorbeelden van populaire en effectieve corporate benefits

1. Flexibele werktijden

Het hanteren van flexibele werktijden is de afgelopen jaren steeds populairder geworden bij werkgevers en medewerkers. Flexibele werktijden bieden medewerkers de mogelijkheid om hun werkschema aan te passen aan hun persoonlijke behoeften, wat leidt tot een betere balans tussen werk en privé. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld later beginnen en langer doorwerken, of vroeger beginnen en eerder stoppen. 

2. Thuiswerken

Net zoals flexibele werktijden is de mogelijkheid tot thuiswerken ook steeds populairder geworden bij werkgevers en medewerkers. Thuiswerk stelt medewerkers in staat om vanuit huis te werken, wat tijd bespaart op woon-werkverkeer en de productiviteit kan verhogen. Medewerkers kunnen op die manier werken in hun eigen vertrouwde omgeving en kunnen zich beter concentreren.

3. Opleidingsmogelijkheden

Het bieden van relevante opleidingsmogelijkheden is een populaire vorm van corporate benefits. Opleidingen helpen medewerkers om (nieuwe) vaardigheden te ontwikkelen en te groeien in hun carrière, wat hun motivatie en loyaliteit ten opzichte van de organisatie vergroot. 

4. Gezondheids- en wellnessprogramma’s

Gezondheids- en wellnessprogramma's zijn een populaire vorm van corporate health benefits. Deze programma’s kunnen medewerkers helpen gezonder te leven en stress te verminderen, wat bijdraagt aan minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Je kunt als werkgever bijvoorbeeld fitnessabonnementen aanbieden, gezonde snacks op het werk verstrekken of wellnessprogramma's aanbieden, zoals corporate yoga benefits en meditatielessen.

5. Kinderopvang

Kinderopvang is een populaire corporate benefit voor ouders met jonge kinderen. Dit voordeel biedt medewerkers de mogelijkheid om hun kinderen in veilige handen te hebben, dicht bij hun werkplek. Dit zorgt voor minder stress en een betere concentratie op het werk. De werkgever kan bijvoorbeeld faciliteiten aanbieden op de werkplek of een bijdrage leveren aan de kosten van de kinderopvang.

Digitale transformatie? Een sterke cultuur biedt houvast

Corporate Culture Guide by Personio

Deskundige inzichten, stapsgewijze instructies en tal van praktijkvoorbeelden: in deze gids leer je concrete doelen te stellen, heldere waarden te verankeren en je bedrijfscultuur gericht te beheersen en te meten.

Zo ontwerp je een corporate benefits-programma

Het is dus duidelijk dat het creëren van een corporate benefits-programma een grote rol kan spelen voor je organisatie. Maar hoe ontwerp en implementeer je zo’n programma op een succesvolle manier? Hieronder nemen we de vijf stappen met je door en geven we tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken in jouw organisatie. 

Stap 1: Identificeer de behoeften en prioriteiten van medewerkers

Het is belangrijk om te beginnen met het identificeren van de behoeften en prioriteiten van je medewerkers. Dit kan worden bereikt door enquêtes af te nemen, focusgroepen te organiseren of individuele gesprekken te houden. Neem het bijvoorbeeld op als onderdeel van de gesprekscyclus. Neem de feedback van je medewerkers serieus in overweging en maak een selectie van de populairste voordelen.

Stap 2: Onderzoek de beschikbare voordelen

Doe onderzoek naar de verschillende soorten voordelen die beschikbaar zijn. Onderzoek niet alleen zaken zoals de ziektekostenverzekering en pensioenregelingen, maar verken ook meer innovatieve voordelen zoals sport- en wellnessprogramma’s. Het is belangrijk om te overwegen welke voordelen het meest aantrekkelijk zijn voor je medewerkers en welke het beste passen bij de cultuur en waarden van je organisatie.

Stap 3: Bepaal de budgettaire beperkingen

Bepaal de budgettaire beperkingen voordat je een voordelenprogramma ontwerpt. Hoeveel kan de organisatie investeren in het bieden van corporate benefits? 

Stap 4: Maak een plan voor de implementatie en communicatie

Maak een plan op voor de implementatie en communicatie van het voordelenprogramma. Dit omvat het vaststellen van een nauwkeurig tijdschema voor de implementatie en het communiceren van het programma aan de medewerkers. Zorg ervoor dat je medewerkers volledig op de hoogte zijn van alle beschikbare benefits en hoe ze hiervan kunnen profiteren.

Stap 5: Evalueer en pas het programma zo nodig aan

Het is belangrijk om het programma regelmatig te evalueren en aan te passen. Dit proces omvat het verzamelen van feedback van medewerkers en het monitoren van de effectiviteit van de voordelen op het gebied van talentwerving en -behoud, productiviteit en werktevredenheid. Op basis van deze feedback kunnen de juiste aanpassingen worden gemaakt om het programma verder te verfijnen en af te stemmen op de veranderende behoeften van medewerkers en de organisatie.

Tips voor de communicatie en implementatie van corporate benefits

1. Zorg voor een toegewijde corporate benefits-manager

Door een verantwoordelijke binnen je organisatie aan te stellen voor de ontwikkeling en de implementatie van je corporate benefits-programma, zorg je ervoor dat het programma geagendeerd wordt en de juiste aandacht krijgt die het verdient.

2. Maak gebruik van een ondersteunend softwareprogramma

Het gebruik van softwareprogramma’s die de administratie en het gebruik van de corporate benefits bijhouden kan veel werk uit handen nemen en de HR-afdeling ontzorgen. Zo helpt het alles-in-één softwareprogramma van Personio bij het stroomlijnen van het beheer van corporate benefits-programma's. Deze softwaretool biedt een gecentraliseerd platform waarmee werkgevers makkelijk kunnen bijhouden welke voordelen medewerkers gebruiken. Bovendien kan de software van Personio integreren met andere HR-oplossingen, waardoor het beheerproces nog verder wordt vereenvoudigd.

3. Communiceer duidelijk naar je medewerkers welke corporate benefits beschikbaar zijn

Zorg ervoor dat je medewerkers op de hoogte zijn van de diverse voordelen die beschikbaar zijn in je bedrijf. Ongeacht hoe waardevol je voordelen zijn, ze hebben geen effect als medewerkers niet weten dat ze ervan kunnen profiteren. Neem ook de lijst met corporate benefits op in het personeelshandboek om deze informatie voor iedereen toegankelijk te maken.

4. Zorg voor een continue feedbackloop

De behoeften van medewerkers veranderen in de loop van de tijd en daarom is het belangrijk om regelmatig te controleren of de aangeboden voordelen nog steeds relevant zijn. Het vragen van feedback kan helpen bij het vaststellen van de meest waardevolle voordelen.

Conclusie

Door aantrekkelijke voordelen aan te bieden kan een werkgever zijn medewerkers tevreden houden, nieuw talent aantrekken, de betrokkenheid van de medewerkers vergroten en de winstgevendheid van het bedrijf verhogen. Het is belangrijk om te onthouden dat het ontwerpen en implementeren van een effectief corporate benefits-programma niet alleen gaat om het aanbieden van voordelen. Zo’n programma vereist daarnaast een continue feedbackloop en heldere communicatie met medewerkers, om ervoor te zorgen dat de voordelen relevant blijven en afgestemd zijn op de behoeften van de medewerkers en de organisatie, met bijzondere aandacht voor extrinsieke motivatie.

Veelgestelde vragen

Hoe kunnen kleine bedrijven met een beperkt budget concurrerende corporate benefits bieden?

Kleine bedrijven kunnen concurrerende corporate benefits bieden door te focussen op de behoeften van hun medewerkers en voordelen aan te bieden die passen bij hun budget. Kleine bedrijven kunnen bijvoorbeeld flexibele werktijden, de mogelijkheid tot thuiswerken, en sociale evenementen aanbieden.

Wat zijn de meest gewaardeerde corporate benefits volgens medewerkers?

De meest gewaardeerde corporate benefits volgens medewerkers zijn flexibele werktijden, de mogelijkheid tot thuiswerken, opleidingsmogelijkheden, gezondheids- en wellnessprogramma’s en extra vakantiedagen.

Hoe kunnen bedrijven de effectiviteit van hun corporate benefits-programma evalueren?

Organisaties kunnen de effectiviteit van hun corporate benefits-programma evalueren door feedback te vragen aan hun medewerkers en te analyseren hoeveel medewerkers gebruik maken van de aangeboden voordelen. Daarnaast kunnen bedrijven ook de prestaties en productiviteit van hun werknemers meten om te beoordelen of de aangeboden voordelen daadwerkelijk een positieve invloed hebben.

Disclaimer

Stimuleer performance bedrijfsbreed

Performance Questions