Hybride werken: wat is het en wat zijn de voordelen?

employees collaborating while hybrid working

Hybride werken betekent dat medewerkers kunnen werken vanuit elke locatie en op elk moment. Het is een flexibel werkmodel dat wereldwijd steeds populairder wordt door de vele voordelen die het met zich meebrengt. In dit artikel bespreken we wat hybride werken precies is, waarom het zo populair is, de voordelen, de nadelen en hoe je een hybride werkmodel succesvol kunt implementeren in je organisatie. 

Belangrijkste conclusies

 • Hybride werken is een flexibele aanpak waarbij medewerkers zowel op kantoor als op afstand kunnen werken. 

 • Hybride werken biedt voordelen zoals een betere werk-privébalans, een verhoging van de productiviteit en meer bevlogen medewerkers. 

 • Hybride teams moeten goed beheerd worden. Dit realiseer je als werkgever met behulp van een duidelijk beleid, digitale processen en het monitoren van het welzijn van je medewerkers.

Welke uitdagingen kun je verwachten in 2023? Download hier gratis de belangrijkste HR-trends!

Wat is hybride werken?

Met hybride werken wordt bedoeld dat medewerkers onafhankelijk van tijd en plaats kunnen werken. In de regel wordt er een combinatie van thuiswerken en werken op kantoor gehanteerd.

Waar vóór de pandemie thuiswerken eerder de uitzondering op de regel was, werd remote werken in 2020 ineens de standaard. Door het verplicht thuiswerken tijdens de pandemie vielen reistijden weg en werden werktijden flexibeler, waardoor het werk makkelijker te combineren was met het privéleven. De voordelen die dit model met zich meebracht, heeft ervoor gezorgd dat de populariteit van hybride werken na de coronapandemie alsmaar verder is toegenomen.

Leestip: Ontdek hoe het nieuwe werken het dagelijks werk verandert.

Waarom hybride werken?

Voor organisaties betekent hybride werk ook een kans om meer agile te gaan werken. Doordat medewerkers de mogelijkheid krijgen om de juiste mix van kantoor- en thuiswerk te kiezen, creëer je als bedrijf dynamische werkomgevingen die innovatie, productiviteit en wendbaarheid stimuleren. 

Wat zijn de voordelen van hybride werken?

 • Een meer wendbare organisatie dat sneller kan reageren op veranderingen.

 • Een betere work-lifebalans. Het hybride werkmodel stelt medewerkers in staat om zowel de locatie als het tijdstip van hun werk te kiezen, waardoor zij effectiever kunnen balanceren tussen werk en privé.

 • Een verhoging van de productiviteit. Doorgaans ervaren mensen die thuiswerken minder afleiding en krijgen ze meer taken afgerond in minder tijd.

 • Meer bevlogenheid. Hybride werken stelt je medewerkers in staat om zelf de werkplek en -tijd te kiezen. Dit geeft hen vertrouwen en zorgt voor meer bevlogenheid in het werk.

 • Verduurzaming. Doordat je medewerkers minder reizen naar en van kantoor, dalen de reiskosten en draag je op een positieve manier bij aan het klimaat.

Wat zijn de nadelen van hybride werken?

Naast de vele voordelen van hybride werken zijn er ook een paar aandachtspunten. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

 • Vereenzaming. Op het kantoor hebben je medewerkers onderling contact, wat ze mogelijk missen als er (vaak) thuis of op een andere locatie wordt gewerkt.

 • Meer overwerk. Doordat medewerkers meer vrijheid krijgen kan de behoefte ontstaan om deze vrijheid te compenseren. Hierdoor gaan ze juist meer werken wat kan leiden tot een verminderde motivatie, een vermindering van de productiviteit en een hogere werkdruk.

Wat is een hybride werkmodel?

Een hybride werkmodel hanteert een flexibele aanpak, waarbij medewerkers zowel op kantoor als op afstand kunnen werken. Zo’n model biedt een ideale combinatie van thuiswerk en kantoorwerk, waarbij de verdeling kan variëren van bedrijf tot bedrijf. Door de juiste balans te vinden tussen werken op kantoor en thuiswerken, profiteer je als organisatie van de voordelen van beide werkomgevingen en creëer je tegelijkertijd een dynamische en inclusieve bedrijfscultuur.

Personio begrijpt dat de behoeften van elk bedrijf uniek zijn en dat het belangrijk is om een hybride werkmodel te ontwikkelen dat past bij de specifieke eisen en doelen van je organisatie. Een goed doordacht hybride werkmodel kan leiden tot meer betrokkenheid, productiviteit en tevredenheid onder medewerkers. Door de juiste ondersteuning en tools te bieden, zoals de HR-software van Personio, kunnen bedrijven de overgang naar hybride werken soepel en efficiënt laten verlopen.

Maak je werknemers meer betrokken

Employee Engagement

Motiveer je medewerkers met regelmatige, transparante feedback en maak ze productiever.

Heeft jouw HR-team behoefte aan een hybride werkbeleid?

Heeft jouw bedrijf behoefte aan een beleid waarin hybride werken beter wordt gestroomlijnd? Misschien is er al een beleid aanwezig, maar loopt de implementatie daarvan niet zoals het zou moeten. Of misschien kan je beleid verder geoptimaliseerd worden. We hebben een aantal vragen voor je op een rij gezet die je helpen bij het ontwikkelen en uitwerken van een succesvol hybride werkbeleid.

 • Wat zijn de doelstellingen van het beleid?

 • Wat is de specifieke definitie van thuiswerken in jouw organisatie?

 • Komen alle medewerkers in aanmerking voor het thuiswerkbeleid? Zo niet, wat zijn dan de verschillen?

 • Kies je ervoor om het thuiswerken te meten? Zo ja, hoe wil je dit doen en in welke mate?

 • Wat zijn de verwachtingen van medewerkers en managers bij de implementatie en de naleving van het hybride werkbeleid?

 • Wat voor effect heeft het beleid op teamuitjes en de sociale binding?

 • Hoe adviseer je teams om fysiek en online samen te werken?

 • Welke juridische zaken moeten geregeld worden?

Hoe beheer je hybride teams?

Het managen van medewerkers die zowel op afstand als op kantoor werken, brengt nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van effectief teammanagement. Als HR-professional is het belangrijk om je goed voor te bereiden op deze uitdagingen. Hier vind je enkele belangrijke stappen om teams en je hele organisatie klaar te stomen voor succesvol hybride werken.

Stap

Uitleg

1. Stel beleid op

Creëer duidelijkheid met een helder hybride werkbeleid, zodat medewerkers de regels begrijpen en naleven.

2. Identificeer belangrijke indicatoren

Bepaal welke HR-statistieken en KPI’s je gaat gebruiken om de effectiviteit van het hybride werken te meten (bijvoorbeeld betrokkenheid van medewerkers).

3. Bereid de kantoorruimte voor

Pas de kantoorruimte aan om flexibel werken te ondersteunen. Denk hierbij aan hotdesking of het creëren van samenwerkingsruimtes.

4. Implementeer digitale processen

Zorg ervoor dat er digitale processen zijn die mensen, ongeacht hun werklocatie, met elkaar verbinden. Hanteer een ‘digitaal eerst’-benadering bij vergaderingen en communicatie.

5. Stimuleer feedback

Ondersteun managers bij het monitoren van het welzijn van medewerkers, door feedbackprocessen te faciliteren en een plek te bieden waar feedback kan worden opgeslagen.

6. Maak verbinding

Help managers om zowel online als persoonlijk contact te leggen met hun teamleden en moedig hen aan om samen te komen en als één team te werken.

7. Waarborg gelijkheid

Zorg ervoor dat alle medewerkers, ongeacht hun werkstijl, gelijke kansen en een gelijke behandeling krijgen. Bied passende voordelen en extra’s voor iedereen.

Het belangrijkste is om inclusiviteit en gelijke kansen te waarborgen voor alle medewerkers, ongeacht of ze op kantoor of op afstand werken. Focus op het creëren van gelijke kansen en mogelijkheden voor elke medewerker, en overweeg eventueel trainingen voor het managen van hybride teams.

Voorbeelden van bedrijven die met succes hybride werk hebben geïmplementeerd

Een goed voorbeeld van een bedrijf dat het hybride werkmodel succesvol heeft geïmplementeerd is Microsoft. Microsoft koos voor een hybride werkmodel om de productiviteit van de medewerkers te verhogen, terwijl de kosten voor kantoorruimtes en andere kosten werden verlaagd. Microsoft bood zijn werknemers de mogelijkheid om een flexibele werkomgeving te creëren waarvan zij konden profiteren. Medewerkers konden naar keuze werken op kantoor, thuis of op een andere locatie. Dit hybride model heeft een aanzienlijke positieve invloed gehad op de productiviteit van de medewerkers en de kosten die aan het kantoor verbonden waren.

Een ander bedrijf dat met succes een hybride werkmodel heeft geïmplementeerd, is het Japanse bedrijf Fujitsu. Het bedrijf implementeerde deze hybride aanpak om de productiviteit van de medewerkers te verhogen en de algemene kosten te verlagen. Fujitsu bood zijn werknemers de mogelijkheid om te werken vanaf elke locatie, waaronder thuis, op kantoor of op een andere locatie. Het hybride model heeft bij het bedrijf geleid tot een verhoogde productiviteit, een vermindering van de kosten en een verbetering van de arbeidsomstandigheden. Het werkmodel zorgde er bovendien voor dat de medewerkers thans een betere balans ervaren tussen werk- en privéleven.

Veelgestelde vragen

Is hybride werken de toekomst?

Hybride werken wordt inderdaad gezien als de toekomst voor veel bedrijven, omdat dit werkmodel flexibiliteit en een betere werk-privébalans biedt. Echter, het is belangrijk te erkennen dat het model niet voor elk bedrijf geschikt is. Dit kan namelijk afhangen van de specifieke sector waarin het bedrijf opereert en het bedrijfsmodel dat gehanteerd wordt. Uitdagingen zoals effectieve communicatie en het behouden van een sterke bedrijfscultuur dienen ook te worden aangepakt bij de implementatie van een hybride werkmodel.

Moet ik hybride werken toestaan als werkgever?

Als werkgever is het belangrijk om de behoeften en wensen van je werknemers te overwegen, en te bepalen of hybride werken past bij de cultuur en doelstellingen van je bedrijf. Hybride werken kan de tevredenheid en productiviteit van werknemers verhogen, maar het model kan ook uitdagingen met zich meebrengen op het gebied van communicatie en teambuilding. Het is essentieel om zowel de voordelen als de nadelen zorgvuldig af te wegen. Op basis daarvan kan je vervolgens beslissen of hybride werken een aanvulling kan zijn op je bedrijfsvoering en een waardevolle investering kan vormen voor de toekomst.

Kan hybride werk de bedrijfscultuur schaden of helpen?

Hybride werken kan de bedrijfscultuur zowel helpen als schaden, afhankelijk van de implementatie ervan en het management. Als een hybride werkmodel goed wordt beheerd, kan het de flexibiliteit en autonomie van werknemers vergroten, wat leidt tot meer tevredenheid en betrokkenheid. Echter, zonder effectieve communicatie en inclusiviteit bestaat het risico dat het teamgevoel en de samenhang verwateren. Om een positieve impact op de bedrijfscultuur te waarborgen, is het belangrijk om je medewerkers gelijke kansen te bieden en op regelmatige basis persoonlijke interactie te stimuleren.

Disclaimer

Verbeter je eigen work-lifebalance

Relaxed-HR-Manager noblurb