Application management software: wat is het en wat kun je ermee?

HR Manager introduces her colleague to talent management.

Één programma waarmee je het hele recruitment- en selectieproces kunt regelen, welke HR-manager wil dat nou niet? Application management software of application tracking software (ATS) is hier de oplossing voor. Met deze handige tool hou je eenvoudig al je lopende vacatures, sollicitanten en sollicitatiegesprekken bij. Lees hier wat de voordelen zijn. 

Belangrijkste conclusies

 • Application management software heeft als doel de workflow van HR-managers te verbeteren en te verlichten.

 • Met application management software kun je niet alleen vacatures plaatsen, maar je kunt er ook eenvoudig sollicitanten mee screenen en opvolgen.

 • Application management software is met name geschikt voor grotere bedrijven met een eigen HR-afdeling.

Wat is application management software? 

Application management software is een digitale HR tool die alle activiteiten inzake werving en selectie bijhoudt die worden uitgevoerd door de HR-afdeling. Application management software houdt alle vacatures overzichtelijk bij en beheert de kandidaten. Deze software maakt het hele recruitmentproces een stuk efficiënter, van het plaatsen van een vacature tot het aannemen van een nieuwe medewerker. 

Hoe werkt application management software? 

Het gebruik van application management software is voornamelijk interessant voor bedrijven met veel openstaande vacatures en veel sollicitanten. In plaats van honderden cv’s te moeten doorspitten, maakt de software een selectie van kandidaten voor jou. Een HR-medewerker kan de geselecteerde kandidaten vervolgens contacteren voor een sollicitatiegesprek.

De werking van application management software kunnen we verduidelijken aan de hand van zes eenvoudige stappen.

1.Je schrijft een vacature uit en laadt die op in het systeem.

2.De vacature wordt automatisch op meerdere jobsites naar keuze geplaatst.

3.Sollicitanten kunnen een formulier invullen via de jobsite en de input komt rechtstreeks terecht in de ATS.

4.Kandidaten worden rechtstreeks gescreend in de software aan de hand van trefwoorden voorprestaties in het cv die worden gelinkt aan de vacature.

5.De kandidaten die door de software worden geselecteerd, kun je contacteren en interviewen.

6.Zodra je de juiste kandidaat hebt gevonden, kun je hem of haar eenvoudig aanwerven.

De belangrijkste functies van application management software

Application management software biedt tal van verschillende functies, die bedrijven kunnen gebruiken met het oog op deorganisatieontwikkeling. Dit zijn de belangrijkste functies van application management software:

 • Je kan je vacature eenvoudig op verschillende vacaturesites en sociale mediakanalen plaatsen in slechts één klik.

 • Vaak is de software ook beschikbaar op mobiel, waardoor je van overal en op elk moment de vacatures en kandidaten kan opvolgen.

 • Je kan sollicitatieformulieren opmaken in de software. Zo vereenvoudig je het sollicitatieproces en verlaag je de drempel voor kandidaten.

 • AI en algoritmes zorgen voor een makkelijke toepassing en snelle werking.

 • De software is makkelijk te implementeren en onder de knie te krijgen, waardoor HR-medewerkers al snel een verlichting zullen ondervinden in de dagelijkse taken.

De voordelen van application management software

Mocht je de voordelen van application management software nog niet hebben ingezien, dan sommen we ze nog graag even voor je op.

 • Het verbetert de kwaliteit van je kandidaten.

 • Het versnelt je recruitmentproces, zonder dat je er zelf meer tijd aan hoeft te spenderen.

 • Het verlaagt vaak de drempel voor kandidaten en zorgt voor een vlotte opvolging.

 • Je kan makkelijker samenwerken met collega’s aan eenzelfde dossier of vacature.

 • Je kan statistieken bijhouden over je vacatures en je recruitmentproces zo nog verder optimaliseren.

 • Je plaatst met één klik je vacature op enorm veel platformen.

 • Je verkort de algemene aanwervingstijd per kandidaat en verkleint daardoor ook de aanwervingskosten.

Voor welke bedrijven is application management software geschikt?

Zoals eerder aangehaald, is application management software vooral geschikt voor grote bedrijven, die beschikken over een eigen HR-afdeling. Dit zijn doorgaans bedrijven met veel openstaande vacatures. De cv’s stromen vaak binnen en er moeten veel kandidaten worden gescreend. Application management software wil het werk verlichten voor de HR-afdeling die overspoeld wordt met dit soort taken.

Deze HR-tool verlicht niet alleen het werk van HR-medewerkers door een deel van hun takenpakket over te nemen, de software maakt het ook mogelijk om met een volledig team samen te werken en de wervingsactiviteiten op te volgen.

Hoe de software van Personio jou kan helpen

Lijkt het je heel erg fijn om je eigen HR-workflow verder te optimaliseren? Wil je je meer kunnen richten op de kandidaten zelf, in plaats van op allerhande administratieve taken met betrekking tot het wervingsproces? Dan introduceren we graag desoftware van Personio.

Onzeapplication management software is eenvoudig om op te zetten en te gebruiken. Met de software geef je je gehele wervingsproces van A tot Z op een efficiënte manier vorm. Samen met je collega’s kun je de wervingsactiviteiten op elk moment volgen en snel de beste kandidaten vinden. En de tijd die je wint, kan je investeren in je toptalenten en zaken die echt belangrijk zijn. 

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen ATS en CRM?

ATS en CRM zijn beide digitale tools om bedrijfsprocessen te managen, maar ze managen elk een specifiek proces. ATS of application tracking software, volgt het wervings- en selectieproces van nieuwe werknemers op. CRM of customer relationship management is dan weer gericht op het opvolgen van potentiële klanten en huidige klanten.

Wat zijn de kosten van application management software?

De kosten van application management software kunnen enorm variëren, afhankelijk van de behoeften van je bedrijf. Factoren die meespelen zijn bijvoorbeeld het aantal vacatures dat een bedrijf plaatst, welke extra’s het bedrijf verwacht van de software enzovoort. Reken toch gemiddeld enkele duizenden euro’s per jaar voor een degelijke software die ook de taken voor HR-managers verlicht.

Ontdek zelf meer over Personio

Web Demo Personio