6. juni 2024

Aan de slag met datagedreven HRM

Aan de slag met onze masterclass in datagedreven HRM - Personio

Wil je als organisatie echt het maximale uit je personeelsbeleid halen? Dan is het tijd om de kracht van data te omarmen. Informatie is koning en datagedreven HRM biedt een ongekende kans om slimmer, efficiënter en effectiever te opereren. Ben je benieuwd hoe je dit aanpakt en welke voordelen en uitdagingen dit met zich meebrengt? Ontdek het in onze inspirerende masterclass 'Datagedreven HRM' geleid door Irma Doze, partner bij Highberg en auteur van 'HR Analytics'.

Waarom kan data helpen?

Data is niet zomaar een buzzword; datagedreven HRM helpt jou namelijk om betere en meer gefundeerde beslissingen te nemen. In de masterclass ‘Datagedreven HRM’ onthult Irma Doze hoe data de invloed van bias kan verminderen. Onze hersenen hebben de neiging informatie te filteren op basis van bestaande overtuigingen, wat kan leiden tot onjuiste conclusies. Datagedreven keuzes daarentegen zijn objectief en verminderen dit risico aanzienlijk.

Datagedreven HRM in de praktijk

Het toepassen van datagedreven HRM in de praktijk begint bij het identificeren van de juiste problemen en het kiezen van de juiste strategieën om deze aan te pakken. Of het nu gaat om het verbeteren van het wervingsproces, het meten van werknemersbetrokkenheid of het beheren van verzuim, data biedt inzicht en richting.

Een voorbeeld hiervan is het meten van vitaliteit en verzuim. Door naar specifieke indicatoren te kijken, zoals nulverzuim en verzuimfrequentie, kun je niet alleen problemen identificeren, maar ook de oorzaken ervan begrijpen. Dit stelt je in staat om gerichte interventies te ontwikkelen en een cultuur van welzijn te bevorderen.

Aan de slag met data

Het is één ding om bekend te zijn met datagedreven HRM, het is een ander om het daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Beginnen met experimenteren is de sleutel tot succes. Door te rapporteren, analyseren en te leren van je data, kun je de kwaliteit ervan verbeteren en waardevolle inzichten genereren.

Belangrijke vragen die je moet stellen bij datagedreven HRM zijn: wie is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de data? Welke tools en processen heb je nodig om deze te verbeteren? En niet te vergeten, hoe zit het met privacy en security? Het is essentieel om duidelijke richtlijnen en afspraken te hebben om de integriteit van de data te waarborgen.

Leiderschap in datagedreven HRM

Ten slotte is leiderschap cruciaal in het bevorderen van een datagedreven cultuur binnen een organisatie. Succesvolle leiders onderscheiden zich door hun visie, middelen en toewijding om data strategisch in te zetten. Ze inspireren, faciliteren en hebben zelf de nodige data-vaardigheden om deze transformatie te leiden.

Schrijf je in voor onze exclusieve masterclass 'Datagedreven HRM' en ontdek de kracht van data!

Aan de slag met onze masterclass in datagedreven HRM - Personio