Hard skills: wat zijn het en waar moet je op letten bij het recruitmentproces?

Hard Skills

Hard skills zijn functiegerelateerde vaardigheden die voortvloeien uit opleidingen, trainingen of cursussen. Denk daarbij aan boekhouding, grafische vormgeving, tekstschrijven en data-analyse. In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen hard skills en soft skills en leggen we uit op welke zaken een hr-manager moet letten bij het beoordelen van de hard skills van (toekomstige) medewerkers.

Belangrijkste conclusies

 • Hard skills zijn vaardigheden die nodig zijn om bepaalde taken en processen uit te voeren, zoals het gebruik van gereedschap, de kennis van vreemde talen en het gebruik van specifieke software en apparatuur.

 • Twijfel je nog aan de hard skills van een werknemer of sollicitant? Dan kun je ervoor kiezen een assessment of (proef)opdracht te geven met werkgerelateerde vragen die specifieke hard skills vereisen.

 • Ook kun je er als hr-manager voor kiezen om wervingstools in te zetten voor het selecteren van de meest gekwalificeerde kandidaten.

Downloaden: de Beste Vragen Over de Cultural Fit

Wat zijn hard skills?

Van lesgeven tot marketing: elke baan vereist kandidaten met bepaalde hard skills. Hard skills zijn functiegerelateerde kwaliteiten die iemand verwerft door middel van opleiding, trainingen of praktische ervaring. Een korte definitie van ‘hard skills’ zou kunnen zijn: functiegerelateerde kennis en vaardigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan behaalde diploma’s, taalvaardigheden, kennis van bepaalde software, copywriting of data-analyse. Hard skills vormen een belangrijk onderdeel van een functieomschrijving en een cv. 

Leestip: Talent management richt zich op het ontwikkelen van specifieke technische vaardigheden en kennis bij medewerkers.

Voorbeelden van hard skills

Voor praktisch alle functies zijn hard skills nodig, of het nu gaat om een administratieve functie, een marketingpositie of om een baan als heftruckchauffeur. Hard skills zijn vaardigheden die nodig zijn om bepaalde taken en processen uit te voeren, zoals het gebruik van gereedschap, de kennis van vreemde talen en het gebruik van specifieke software en apparatuur. Van technische vaardigheden tot analytische vaardigheden, en van computerkennis tot presentatievaardigheden: het zijn allemaal mogelijke hard skills die een welbepaalde vacature kan vereisen.

Behoud altijd het overzicht

Application List in Applicant Tracking System

Bekijk hoeveel sollicitanten zich in welke fase van je wervingsproces bevinden – een uitstekende basis voor het optimaliseren van processtappen en wervingsactiviteiten.

Wat zijn de harde vaardigheden voor op een cv?

Hieronder lees je enkele voorbeelden van hard skills die op een cv kunnen voorkomen:

 • talenkennis

 • computerprogramma’s

 • marketingkennis

 • programmeren

 • grafisch ontwerp

 • copywriting

 • sociale media

 • civiele techniek

 • project management

 • boekhouding

 • beeldbewerking

Hoe beoordeel je de hard skills van huidige of potentiële werknemers?

Als hr-manager wil je natuurlijk zo goed mogelijk te weten komen of een kandidaat bij je bedrijf past en of hij of zij de juiste competenties bezit. Het is dan van essentieel belang om de hard skills van je huidige of potentiële werknemer goed te kunnen beoordelen. 

Hieronder geven we enkele tips die daarbij van pas kunnen komen.

 1. Als het gaat om een sollicitant, dan bestudeer je het cv grondig: wat zijn de relevante opleidingen en heeft de kandidaat al specifieke ervaring opgedaan die van pas zou kunnen komen voor de beoogde functie?

 2. Ga wat dieper in op de hard skills tijdens het sollicitatiegesprek. Stel inhoudelijke vragen waaruit je kunt opmaken of de kandidaat de veronderstelde kennis ook daadwerkelijk paraat heeft. 

 3. Als je merkt dat een werknemer tekortschiet wat betreft een hard skill, dan kun je ervoor kiezen om een training of cursus aan te bieden. Lees meer over een positieve leercultuur en hoe u die in uw bedrijf kunt creëren.

 4. Twijfel je nog aan de hard skills van een werknemer of sollicitant? Dan kun je ervoor kiezen hem of haar een assessment of (proef)opdracht te geven met werkgerelateerde vragen, waar bepaalde hard skills voor nodig zijn. Zo kun je een toekomstige copywriter als proef een beperkte schrijfopdracht geven.

 5. Ook kun je ervoor kiezen om wervingstools in te zetten voor het selecteren van de meest gekwalificeerde kandidaten. Lees meer over het Applicant Tracking System (ATS) en hoe je deze software optimaal kunt gebruiken.

Template: functie-eisen uitgelegt

Sjabloon Anforderungsprofil NL

Help je team de juiste mensen te vinden. Download vandaag onze functie-eisen template om betere vacatures te kunnen maken.

Wat is het verschil tussen hard skills en soft skills?

Hard skills zijn meetbare, functionele of technische vaardigheden, die voortvloeien uit opleidingen, cursussen en trainingen. Als meerdere personen precies dezelfde opleiding gevolgd hebben, betekent dat niet dat ze allemaal even geschikt zijn om een bepaalde functie uit te oefenen. En dat komt nu net door de soft skills die een persoon al dan niet in huis heeft. Bij soft skills kun je bijvoorbeeld denken aan eigenschappen zoals creativiteit, flexibiliteit, empathie, sociale vaardigheden enzovoort. Maar ook communicatieve vaardigheden, het kunnen werken onder grote druk of het kritisch kunnen denken zijn eigenschappen die vallen onder soft skills. Soft skills zijn moeilijker te meten, en minder tastbaar. Het zijn karaktereigenschappen die je doorgaans niet worden aangeleerd in een klaslokaal. Soft skills zijn van nature in een persoon aanwezig en kunnen hooguit verder ontwikkeld worden. 

Veelgestelde vragen

Wat zijn goede hard skills voor potentiële werknemers?

Over welke hard skills een toekomstige werknemer nu best zou beschikken, hangt uiteraard van de beoogde functie af. Tegenwoordig wegen voor de meeste hr-managers soft skills minstens net zo zwaar als hard skills.

Waarom zijn hard skills belangrijk?

Heel veel functies vereisen tegenwoordig een specifieke opleiding en/of diploma. Een kandidaat moet beschikken over specifieke kennis en vaardigheden om de functie naar behoren te kunnen uitvoeren. Deze hard skills worden vervolgens aangevuld met wenselijke soft skills.

Disclaimer

Toptalent vinden, aantrekken en binnenhalen

Applicant Sourcing Multiposting