Detachering van personeel: hoe werkt het?

Mitarbeiter Teamwork Kollegen

Bij detachering huur je tijdelijk personeel in van een ander bedrijf. Het kan ook zijn dat een ander bedrijf jouw personeel tijdelijk inhuurt. Maar hoe werkt dat precies in de praktijk? En wat zijn de voor- en nadelen van detachering? Ontdek meer in dit artikel!

Belangrijkste conclusies

  • Bij detachering huur je tijdelijk, voor een langere periode, personeel in van een ander bedrijf.

  • Met detachering kun je snel specialistische kennis of extra capaciteit inhuren voor je bedrijf.

  • Doordat de medewerker in loondienst is bij het detacheringsbureau, loop jij geen werkgeversrisico's.

Wat is detachering van personeel?

Bij detachering huur je tijdelijk personeel in van een ander bedrijf. Het kan ook zijn dat een ander bedrijf jouw personeel tijdelijk inhuurt. In de meeste gevallen gaat het om een detacherings- of uitzendbureau dat personeel voor een langere periode onderbrengt bij een bedrijf of organisatie. Detachering wordt ook wel gebruikt om zieke medewerkers elders te laten re-integreren. 

Een voorbeeld van detachering van personeel

Het is mogelijk dat je tijdelijk zeer specialistische kennis nodig hebt in je bedrijf. Bijvoorbeeld omdat je bezig bent met een ISO-certificerings- of aanbestedingstraject. Het kan ook zijn dat je extra capaciteit nodig hebt voor een project, of vervanging zoekt voor een medewerker die ziek of in verwachting is. In al deze gevallen kun je ervoor kiezen personeel in te huren via detachering. 

Detachering: hoe werkt dat?

Zoek je als bedrijf of organisatie tijdelijk extra personeel? Dan geef je een zoekopdracht aan een detacheringsbureau. Zij regelen de recrutering en zoeken de perfecte match voor jouw bedrijf. Hebben ze die gevonden? Dan huur jij de medewerker via het detacheringsbureau in voor het aantal afgesproken uren. De kosten hiervoor betaal je rechtstreeks aan het bureau. De medewerker in kwestie is in loondienst bij het detacheringsbureau, en ontvangt zijn of haar salaris van het bureau. Op detachering zijn de regels van de Wet allocatie arbeid door intermediairs (Waadi) van toepassing.

Wanneer is detacheren interessant voor je bedrijf?

Detacheren is interessant als je:

  • tijdelijk je team wil uitbreiden.

  • tijdelijk specialistische kennis nodig hebt.

  • vervanging zoekt voor een zieke medewerker.

  • vervanging zoekt voor een medewerker die met zwangerschaps- of ouderschapsverlof is.

  • werkgeversrisico’s wil vermijden.

  • een langdurig zieke medewerker wil laten re-integreren.

De voordelen van detachering

Detachering heeft tal van voordelen voor een werkgever. We zetten de vier belangrijkste voordelen voor je op een rij.

1. Snel

Doordat je de werving en selectie uitbesteedt aan een detacheringsbureau, kost het je weinig tijd om snel een gekwalificeerde medewerker te vinden. Je krijgt door het bureau een aantal ervaren kandidaten voorgesteld die voldoen aan het gevraagde profiel, en met hen voer je dan gesprekken. Heb je de perfecte match gevonden voor jouw bedrijf? Dan weet je ook zeker dat die kandidaat binnen afzienbare tijd de werkzaamheden zelfstandig kan oppakken.

2. Flexibel

Je huurt de medewerker in voor de periode dat je specifieke kennis of extra capaciteit nodig hebt in je bedrijf. Na die periode neem je weer afscheid van elkaar. Mocht het om wat voor een reden dan ook financieel wat minder gaan, dan zit je als werkgever dus nergens aan vast. Bovendien hoef je alleen de daadwerkelijk gewerkte uren te betalen. Is de gedetacheerde medewerker ziek? Dan betaalt het detacheringsbureau het loon door, en heb jij geen kosten. Ook op feest- en vakantiedagen hoef je het loon niet door te betalen. Overigens zijn deze kosten wel in het inhuurtarief verwerkt.

3. Gericht

Met detachering kun je heel gericht de specialistische kennis in huis halen die je op dat moment in jouw bedrijf nodig hebt. Door de ervaring en expertise van zo’n medewerker kun je ook snel schakelen en gerichte stappen zetten. Bovendien leren jouw eigen medewerkers hier ook van.

4. Verfrissend

Vaak doe je de dingen die je doet een beetje op de automatische piloot. Zo doen jullie dat nou eenmaal binnen de organisatie. Een buitenstaander kijkt met een frisse blik naar jouw bedrijf en processen. Dan valt het op dat sommige dingen wellicht niet logisch zijn of dat processen veel gestroomlijnder kunnen verlopen. Die vernieuwende inzichten kunnen je als bedrijf echt verder brengen.

De nadelen van detachering

1. Duur

Detachering is relatief duur. Een gedetacheerde medewerker kost over het algemeen meer dan een medewerker die je vast in dienst hebt. De kosten voor bijvoorbeeld werving, selectie, opleiding en administratie worden namelijk in het uurtarief meegerekend.

2. Minder betrokken werknemers

Hoe je het ook wendt of keert, een gedetacheerde medewerker is slechts tijdelijk bij je in dienst. Het is daarom waarschijnlijk dat deze medewerker minder moeite doet om een band op te bouwen met collega’s en wat minder betrokken is bij jouw organisatie.

3. Inwerkperiode

Hoe uitgebreid iemands expertise en ervaring ook is, iedere nieuwe medewerker moet worden ingewerkt. Dat kost tijd en dus geld. 

Wat zijn de kosten van detachering?

De kosten van detachering zijn natuurlijk afhankelijk van het type personeel dat je zoekt. Voor een senior met specialistische kennis betaal je meer dan voor een junior. Over het algemeen rekent een detacheringsbureau zo’n 10 tot 15% extra, bovenop het gangbare salaris van een medewerker. Hiervan worden onder andere de kosten van werving en selectie betaald.

FAQ

Wat is het verschil tussen detachering en uitzenden?

Bij een detachering wordt een arbeidscontract voor een langere periode opgesteld. In het detacheringscontract is het aantal uren vastgelegd. Alleen als er een opzegtermijn of uitzendbeding in het contract is opgenomen, kan het contract tussentijds of per direct worden beëindigd. Je beslist als bedrijf zelf wie er bij je komt werken. 

Bij uitzenden gaat het om een arbeidscontract voor een kortere periode. In het contract is vrijwel altijd een uitzendbeding opgenomen. Beide partijen, de werkgever én de medewerker kunnen het contract op elk moment beëindigen. Meestal bepaalt het uitzendbureau wie er bij je aan de slag gaat.

Hoe lang mag detachering duren?

In de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is vastgelegd dat je een medewerker in maximaal drie jaar tijd drie tijdelijke contracten mag aanbieden.

Disclaimer

Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.

Meer ruimte voor jou en je employer branding

EN_letter_of_employment_image