Candidate persona: wat is het en hoe creëer je het?

Entrevista grupal

In dit artikel gaan we dieper in op de ‘candidate persona’ - een belangrijk hulpmiddel voor HR om de ideale kandidaat voor een functie te identificeren en aan te trekken. We bespreken wat een candidate persona is en hoe je er eentje definieert. Daarnaast komen populaire templates aan bod, en we nemen tot slot een stappenplan voor de ontwikkeling van een candidate persona met je door.

Belangrijkste conclusies

  • Een candidate persona is een uitgebreid profiel dat de ideale kandidaat voor een functie beschrijft, ontworpen om de wervingsmethode te stroomlijnen en de kandidaatervaring te verbeteren.

  • Het creëren van een candidate persona omvat het verzamelen van input vanuit het management, een diepgaand onderzoek, het voeren van interviews en enquêtes en het creatief benoemen van de persona.

  • Zowel hard skills als soft skills zijn cruciaal voor het succes van een kandidaat, en beide vaardigheden moeten in de candidate persona worden opgenomen.

  • Candidate persona’s zijn niet alleen nuttig voor het aantrekken van geschikte kandidaten, maar ook voor het ontwikkelen van effectieve wervingsstrategieën en het bevorderen van een positieve bedrijfscultuur.

Gratis te downloaden: de favoriete sollicitatievragen van HR!

Wat is een candidate persona?

Een candidate persona is meer dan alleen een semi-fictieve representatie van je ideale kandidaat; het is een krachtig hulpmiddel dat de basis vormt voor de gehele kandidaatervaring. Door een gedetailleerd profiel te creëren op basis van diepgaand onderzoek naar demografie, gedragspatronen, motivaties en doelen, kun je een wervingsstrategie formuleren die zowel actieve als passieve werkzoekenden aanspreekt. 

Net als een koperspersona in marketing speelt een candidate persona een cruciale rol bij het creëren van geschikte content in het wervingsproces. Bij het vormgeven van deze content, zoals functietitels en beschrijvingen, gaat een candidate persona verder dan alleen het identificeren van waar en hoe potentiële kandidaten kunnen worden bereikt. Het optimaliseren van content voor verschillende wervingskanalen helpt bij het personaliseren van je aanpak om verschillende soorten kandidaten aan te trekken. De candidate persona helpt daarnaast bij het personaliseren van je aanpak om verschillende soorten kandidaten aan te trekken. Zo kun je niet alleen je wervingsmethode beter stroomlijnen, maar ook de kandidaatervaring verbeteren door de interactie af te stemmen op de specifieke behoeften en verwachtingen van de kandidaat.

Door de candidate persona gedurende het gehele recruitmentproces te gebruiken, kun je ook een beter begrip krijgen van hoe een kandidaat past in de bedrijfscultuur en hoe je deze cultuur positief kunt bevorderen. Dit stelt je in staat om een werkomgeving te creëren die zowel aantrekkelijk is voor nieuw toptalent als bevorderlijk is voor je bestaande medewerkers.

Plan personeel op basis van solide gegevens

NL_recruiting_proces_teaser_box_image_headcount

In Personio kun je op ieder moment zien hoeveel mensen er op welke afdeling werken en daar je planning op baseren.

Hoe definieer je een effectieve candidate persona?

Een effectieve candidate persona houdt rekening met de hard en soft skills van de toekomstige kandidaat. Het is belangrijk om beide vaardigheden in je candidate persona op te nemen, omdat ze beide bijdragen aan het succes van een individu in een functie.

Hard skills

Hard skills zijn specifieke, meetbare vaardigheden die een kandidaat bezit. Denk hierbij aan technische vaardigheden zoals het beheersen van een bepaalde programmeertaal, het vermogen om met specifieke software te werken, of een bekwaamheid in projectmanagement. Bij het definiëren van de candidate persona is het belangrijk om de hard skills die essentieel zijn voor de functie in detail te beschrijven. Dit helpt bij het filteren van kandidaten in het wervingsproces en zorgt ervoor dat je mensen aantrekt die over de technische competenties beschikken waar je naar op zoek bent.

Soft skills

Soft skills, aan de andere kant, zijn minder tastbaar dan hard skills, maar ze zijn net zo belangrijk. Soft skills kunnen betrekking hebben op communicatieve vaardigheden, leiderschapsvaardigheden, creativiteit, en het vermogen om te werken in een team. Hoewel deze vaardigheden moeilijker te meten zijn, kunnen ze een grote invloed hebben op hoe een persoon in je bedrijfscultuur past en bijdraagt aan het team. Het is daarom belangrijk om deze ook op te nemen in je candidate persona en te zoeken naar kandidaten die over deze vaardigheden beschikken.

Het gebruik van templates bij het ontwerpen van een candidate persona

Templates en canvassen kunnen effectieve hulpmiddelen zijn bij het creëren van je candidate persona. Ze helpen bij het organiseren en presenteren van je onderzoek, op een manier die makkelijk te begrijpen en te delen is met je team. Een populair candidate persona-canvas is het ‘Empathy Map Canvas’. Dit canvas helpt je beter te begrijpen wat je ideale kandidaat ziet, denkt en voelt, en welke stappen je kandidaat neemt tijdens zijn of haar zoektocht naar een baan.

Een ander populair candidate persona-template is het ‘Persona Canvas’ van Xtensio. Dit template bevat secties voor demografische informatie, gedragskenmerken, motivaties, doelen, en zowel harde als zachte skills. Het gebruik van templates zorgt voor een gestructureerde aanpak bij het creëren van je candidate persona.

Personio is een toonaangevend HR-softwarebedrijf dat een scala aan tools en resources biedt die kunnen helpen bij het creëren van candidate persona’s. Deze omvatten onder andere het publiceren van vacatures, het volgen van kandidaten, en het automatiseren en personaliseren van het selectieproces.

Behoud altijd het overzicht

Application List in Applicant Tracking System

Bekijk hoeveel sollicitanten zich in welke fase van je wervingsproces bevinden – een uitstekende basis voor het optimaliseren van processtappen en wervingsactiviteiten.

Wat zijn de stappen voor het verzamelen van gegevens voor je candidate persona?

Het creëren van een candidate persona is een doordacht proces dat onderzoek en inzicht vereist. We hebben de te doorlopen stappen hieronder voor je op een rij gezet.

1. Verzamelen van input van je team

Het creëren van een candidate persona begint met het verzamelen van input van je team. Het gaat hierbij om de input van het management, de huidige werknemers in vergelijkbare rollen en de HR-professionals binnen je organisatie.

2. Uitvoeren van diepgaand onderzoek

Vervolgens voer je diepgaand onderzoek uit. Dit kan een analyse van je huidige personeel omvatten. Zo kun je beter begrijpen waarom ‘top performers’ zich bij je bedrijf hebben aangesloten en krijg je meer inzicht in hun achtergronden, hun culturele fit, en hun hobby’s.

3. Interviews en enquêtes

Voer interviews en enquêtes uit met huidige werknemers en vorige kandidaten om waardevolle inzichten te verkrijgen in hun motivaties, doelen, uitdagingen en voorkeuren.

Het presenteren van je candidate persona

Alle informatie die je hebt opgehaald, pas je vervolgens toe op een canvas of template naar keuze. Op basis hiervan kun je vervolgens keuzes maken over welke aanpak het beste past bij het vinden van de ideale kandidaat.

Veelgestelde vragen over candidate persona’s

Wat zijn de meest voorkomende valkuilen bij het maken van een candidate persona?

Een veelvoorkomende valkuil bij het maken van een candidate persona is dat je de persona baseert op aannames of generalisaties. Het is echter belangrijk om je persona te baseren op objectieve data en informatie om te zorgen voor een effectieve werving.

Hoe houd je een candidate persona up-to-date?

Om een candidate persona up-to-date te houden, is het belangrijk om de persona regelmatig te herzien, idealiter doe je dit om de zes maanden. Zo zorg je ervoor dat je persona relevant en effectief blijft.

Hoe gebruik je een candidate persona in de praktijk?

Een candidate persona moet alle fasen van het wervingsproces begeleiden, van het schrijven van vacatures tot het voeren van interviews. Een candidate persona biedt ook ondersteuning bij het personaliseren van de aanpak om diverse soorten kandidaten aan te trekken en helpt bij het begrijpen van hoe deze passen binnen de bestaande bedrijfscultuur.

Disclaimer

Bereik sollicitanten op sociale netwerken met slechts één klik

Applicant sourcing Multiposting