5. december 2023

'Speelkwartier is voorbij: AI geeft HR opnieuw vorm’ - 5 bevindingen van onze whitepaper

Thumbnail image showing AI Whitepaper title page

In 2023 vlogen de artikelen over AI je om de oren. En hoewel er zin én onzin te lezen was, is één ding zeker: AI biedt grote kansen voor HR-teams. Daarom verzamelden we bruikbare inzichten en handig advies in onze nieuwe whitepaper: ‘Speelkwartier is voorbij: AI geeft HR opnieuw vorm’.

Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste bevindingen van deze whitepaper. Deze komen voort uit gesprekken met experts en een onderzoek onder 1500 HR-managers uit heel Europa. Hierbij lichten we de meest essentiële inzichten uit, die jouw organisatie helpt om AI effectief in te zetten voor HR-processen.

De rol van management in het opnemen van AI

84% van de HR-managers ontdekte een groeiende belangstelling voor AI-adoptie onder senior managers. Dit is een positief teken, omdat organisaties dus steeds meer het potentieel van AI erkennen om HR-praktijken te verbeteren.

Toch is er nog altijd ruimte voor verbetering. Van de HR-managers die nog geen AI gebruikt benoemt 74% een gebrek aan interesse van senior managers. Dit geeft aan dat er behoefte is aan meer scholing en bewustwording over de voordelen van AI op leidinggevend niveau.

NL Infographic showing the correlation between buy-in from senior leadership and AI adoption

De whitepaper geeft advies over financiële prognoses en het bouwen van een business case om HR-professionals te ondersteunen bij het krijgen van goedkeuring van het management - het ontbrekende stukje om succesvol te zijn met AI.

Wacht niet te lang om te starten met AI

Uit ons onderzoek blijkt dat 83% van de HR-managers gelooft dat AI-tools kunnen bijdragen aan kostenbesparingen. 30% van de HR-professionals maakt gebruikt alleen geen enkele AI-tool in hun processen, waardoor ze deze financiële voordelen mogelijk mislopen. Het is dus duidelijk: wacht niet te lang met beginnen.

In de complete whitepaper vind je tips die je kunt toepassen in je dagelijkse werk om meteen tijdbesparende resultaten te zien.

Overbrug de leeftijdskloof met AI-implementatie

Onze whitepaper licht een interessant leeftijdsverschil uit in de acceptatie van AI. Hoewel 75% van de HR-professionals tussen de 18 en 44 jaar AI-tools gebruikt, doet slechts 56% van de 44-plussers dit. Dit grote verschil suggereert dat sommige HR-professionals afwachtend kunnen zijn om deze nieuwe technologie te omarmen. Je kunt het verschil overbruggen door middel van scholing en training. Het is essentieel dat niemand achterblijft.

NL_Infographic showing age divide in AI adoption

Meet de waarde van AI

Als je AI in je HR-processen gebruikt, is het essentieel om de impact goed bij te houden en te rapporteren. Ons onderzoek wijst uit dat 93% van de HR-managers denkt kosten te besparen door AI-tools te gebruiken. Toch voorspelde slechts 63% officieel deze besparingen. Dit gebrek aan meetbare data maakt het lastig om continue investeringen in AI te rechtvaardigen. Wij verwachten een trend te zien richting grondigere rapportages richting - en in - 2024.

NL_Infographic showing the cost savings expected from AI

Scholing en training: versterk je HR-team

Onze whitepaper benadrukt het belang van scholing en training voor succesvolle AI-implementaties in HR-processen. Maar liefst 96% van de HR-managers denkt dat training noodzakelijk is om succesvol te zijn met generatieve AI.

NL_Infographic showing how training in AI affects the challenges anticipated in roll-out

We ontdekten ook dat HR-managers bij een toename in het aantal AI-cursussen sneller zeggen dat het implementeren van AI in hun organisaties geen uitdagingen kent. Zoals één van onze experts Dan Sodergren benadrukte: “Hoe meer we van AI weten, hoe minder snel we ons er zorgen over maken en hoe sneller we het gebruiken.”

Conclusie: ontketen de potentie van AI bij HR

AI heeft de potentie om HR-praktijken voorgoed te veranderen. Door de belangrijkste bevindingen in onze whitepaper te doorgronden, kunnen organisaties AI benutten om efficiënter te werken, kosten te besparen en de ervaring van medewerkers te vergroten. Download hier onze gratis whitepaper over AI om hier meer over te leren. Wij willen de volgende mensen bedanken voor hun bijdrage:

Anna Jager-Elliott

Anna Jager-Elliott

Anna Jager-Elliott is een Senior Content Strateeg bij Personio. Ze vindt het leuk om trends te volgen in de wereld van werken en schrijft graag over hoe ze onze dagelijkse ervaringen zullen beïnvloeden.

Leer hoe je AI binnen HR kunt inzetten

Thumbnail image showing AI Whitepaper title page