Nieuwste blogberichten
Wat is loon in natura? Voordelen en fiscale regels uitgelegd
Wat is loon in natura precies? Daar gaan we in dit artikel op in. We geven je voorbeelden en bespreken de fiscale consequenties en voordelen van loon in natura. Zo weet jij na het lezen van dit artikel precies of het bieden van loon in natura al dan niet interessant is voor jouw bedrijf.
Belangrijkste conclusies
Het bieden van loon in natura is voor een werkgever voordeliger dan het toekennen van een loonsverhoging.
Loon in natura is een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde.
Door je medewerkers loon in natura te bieden, kan jij je als bedrijf onderscheiden in de krappe arbeidsmarkt.
Wat is loon in natura?
Loon in natura zijn de goederen en diensten die jij je medewerker biedt, maar die je niet als geld uitbetaald. Toch wil de Belastingdienst vaak wél dat je hier loonbelasting over betaalt.
Wat zijn voorbeelden van loon in natura?
Waar kun je zoal aan denken bij loon in natura? We geven je een aantal voorbeelden van loon in natura.
Lunches - Je medewerkers hoeven niet te betalen voor hun lunches in de kantine.
Kerstpakketten - Aan het eind van het jaar stel je een mooi pakket samen om je medewerkers te bedanken voor hun inzet gedurende het voorbije jaar.
Auto of fiets van de zaak - Medewerkers mogen een auto leasen of fiets aanschaffen voor woon-werkverkeer of zakelijke bezoeken.
Laptop of mobiele telefoon van de zaak - Om ervoor te zorgen dat je medewerkers goed geoutilleerd hun werk doen, voorzie je ze van de nodige devices.
Abonnement op krant of tijdschrift - Door je medewerkers een abonnement op een krant of tijdschrift te bieden, zorg je ervoor dat ze goed op de hoogte zijn van de laatste politieke, maatschappelijke en/of vakinhoudelijke ontwikkelingen.
Lidmaatschap bij een sportschool - Hiermee faciliteer je je medewerkers om gezond en fit te zijn. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat ze productiever zijn en minder verzuimen.
Etentje - Als blijk van waardering voor de inzet van je medewerkers, als teambuilding of om de onderlinge relaties te versterken, kun je als werkgever overwegen om een teametentje te organiseren.
Kinderopvang - Zo ontzorg je je medewerkers, word je een aantrekkelijke werkgever voor ouders, en vergroot je de flexibiliteit van je medewerkers.
Korting op je eigen producten - Je medewerkers kunnen de producten waar je zelf in handelt tegen een gereduceerd bedrag aanschaffen.
Wat zijn de voordelen van loon in natura?
Het biedt zeker voordelen om je medewerkers in natura uit te betalen. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van loon in natura.
Omdat sommige vormen van loon in natura niet of minder worden belast, is het voor jou als werkgever fiscaal voordeliger om je medewerkers loon in natura te bieden dan hun een loonsverhoging toe te kennen.
Je medewerker kan voordelig gebruikmaken van producten en/of diensten.
Loon in natura valt onder de secundaire arbeidsvoorwaarden. De voordelen die je biedt, maken van jou een aantrekkelijke werkgever voor kandidaten. Zo kan je hoogwaardig talent aantrekken en aan je binden.
Loon in natura kan je afstemmen op de persoonlijke wensen van je werknemer.
Met loon in natura kan jij je als bedrijf onderscheiden in de krappe arbeidsmarkt.
Wat zijn de fiscale regels omtrent loon in natura?
Staat loon in natura vermeld op de loonstrook? Nee. Toch wordt loon in natura volgens de Belastingdienst wel degelijk als loon beschouwd. Je moet er dus vaak gewoon loonbelasting over betalen. Maar er gelden hier uitzonderingen op, en voor verschillende producten en diensten zijn er verschillende regels van toepassing. We zetten het een en ander voor je op een rijtje.
De werkkostenregeling (WKR) bepaalt dat je een deel van het totale loon onbelast mag besteden: de zogenaamde vrije ruimte. Jij, en je medewerkers, hoeven daarover dus geen belasting te betalen. De hoogte van deze vrije ruimte wordt jaarlijks aangepast door de Belastingdienst.
In de meeste gevallen tel je de prijs (inclusief btw) die je normaal gesproken voor het product of de dienst betaalt op bij het salaris. In het geval van een auto of fiets van de zaak neem je een deel van de cataloguswaarde op. In die gevallen heb je het over een bijtelling.
In het geval van bijvoorbeeld kinderopvang of lunches in de kantine wordt gewerkt met zogenaamde normbedragen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor wat betreft (werk)kleding en huisvesting.
En dan zijn er nog producten en diensten waarvan de waarde als nul wordt gewaardeerd, waardoor je er geen loonbelasting over hoeft te heffen. Voorbeelden hiervan zijn: abonnementen voor vakbladen en sportscholen, deelname aan trainingen en congressen, personeelsuitjes, koffie en thee op de werkplek en devices van de zaak. Vaak zijn hieraan wel specifieke voorwaarden verbonden.
Aandachtspunten voor HR bij loon in natura
Bij loon in natura zijn er een aantal aandachtspunten waar je als HR-adviseur rekening mee moet houden.
Maak je gebruik van de werkkostenregeling (de WKR)? Zorg er dan voor dat je niet meer uitgeeft dan de vastgestelde vrije ruimte. Doe je dat wel, dan zal je ineens heel veel belasting moeten betalen.
Zorg dat je goed inzichtelijk hebt welke onderdelen van het loon in natura dat je je medewerkers aanbiedt belast en onbelast zijn.
Over sommige vormen van loon in natura hoef je geen loonbelasting te betalen, maar houd hierbij ook rekening met het maximumbedrag per periode.
Betaalt je medewerker een eigen bijdrage voor de voorzieningen die je biedt? Dan trek je dit af van het bedrag van het loon in natura. Het bedrag dat resteert, tel je op bij het salaris.
Veelgestelde vragen
Hoe wordt de waarde van loon in natura bepaald?
De waarde van loon in natura wordt bepaald aan de hand van de cataloguswaarde van een product of dienst of op basis van een vastgesteld normbedrag.
Hoe verwerk je loon in natura?
De waarde van het loon in natura neem je mee in de loonadministratie en is zichtbaar op de loonstrook.
Wat valt onder loon in geld?
Alles wat een medewerker in geld krijgt uitbetaald voor zijn werk, valt onder loon in geld. Daarbij hebben we het bijvoorbeeld over het salaris, de (overwerk)toeslagen, de premies en de bonussen.
Disclaimer
Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.