8. maart 2022

Zo gaat HR de uitdagingen voor 2022 aan: kernprocessen digitaliseren en integreren

Colleagues completing a digital maturity assessment together

Voor het overgrote deel van de HR-beslissers was in 2021 talent zoeken, vinden en behouden de grootste uitdaging. En dat is het nog steeds in 2022, blijkt uit een onderzoek dat MT/Sprout voor Personio deed onder 100 Nederlandse HR-beslissers in het midden- en kleinbedrijf werkzaam bij start-ups, groeibedrijven en scale-ups. Bijna de helft van hen ziet in hun eigen werkomgeving nog teveel administratie naar hun zin. Die grote hoeveelheid administratieve processen staat in de weg aan de eigenlijke rol van HR: het goed ondersteunen van bedrijfsprocessen. Het verbaast dan ook niet dat het digitaliseren van HR-processen in de top 3 van hun HR-prioriteiten staat.

Ontwikkel een optimale HR-strategie voor 2022 met onze gids.

HR managers willen aan de slag met digitalisering

Er liggen grote uitdagingen voor HR in 2022. Het tekort aan mensen, talent vinden en vasthouden staat met stip bovenaan als uitdaging voor komend jaar. En dat is niet vreemd, gezien de oververhitte arbeidsmarkt. Maar ook veel onderwerpen gerelateerd aan de waarschijnlijk blijvend andere manier van werken door de pandemie staan op die lijst. Zoals de zorg voor medewerkerswelzijn en de het behouden van de bedrijfscultuur bij remote werken. De inperking van de budgetten noemt 29% als uitdaging en 20% de grote hoeveelheid HR-administratie die HR belemmert om de business goed te ondersteunen.

Ondertussen gebruikt nog meer dan de helft van de ondervraagden een handmatig systeem of Excel voor hun HR-processen. Dat verklaart wellicht ook de grote wens van bijna de helft om de belangrijkste HR-processen te automatiseren. De ogen zijn dan in 2022 ook gericht op digitalisering van HR-taken. Denk daarbij aan verzuimregistratie en verlofregistratie en natuurlijk de werving en onboarding van nieuw talent. Waarbij integratie van systemen hoog op de wensenlijst van de HR staat.

Trend: People Workflow Automation

Meer automatiseren van HR-processen werkt alleen efficiënter als de verschillende oplossingen met elkaar kunnen ‘praten’. People Workflow Automation is dan ook een van de trends die genoemd wordt voor de komende twee jaar. Want nog meer stand-alone applicaties gebruiken, levert eerder meer dan minder werk op, is de algemene gedachte. Met een goede integratie van digitale systemen kan ook een klein HR-team zich concentreren op de kerntaken en veel effectiever en waardevoller zijn voor de organisatie; een kans om je bezig te houden met die HR-zaken die topprioriteit zijn volgens de ondervraagde HR-beslissers: zoeken, aannemen en behouden van talent en talentontwikkeling. Een hele uitdaging op de arbeidsmarkt van 2022.

Maar er zijn meer onderwerpen waar de geïnterviewde HR-beslissers voor warm lopen en trends die zij signaleren voor de komende twee jaar. Sommige komen rechtstreeks van hun prioriteitenlijst en weer andere komen voort uit de veranderingen in omgeving. Met de veranderende manier van werken – meer op afstand, hybride en flexibeler, – zijn ook veel HR-beslissers geïnteresseerd in onderwerpen die daarmee samenhangen. De nieuwe rol van HR, leiderschap en de veerkracht van medewerkers zijn onderwerpen die hoog op de ranglijst staan. De trends die de respondenten signaleerden passen daar ook bij. Gezien werden de trends voor flexibelere werkvormen en het hybride werken op meer plekken dan op kantoor of thuis. Maar ook online recruitment, online sollicitatiegesprekken en AI waren veel voorspelde trends.

Recruitment-processen geïntegreerd

Hot topic in 2022 voor bijna iedereen blijft hoe HR op een krappe arbeidsmarkt de juiste medewerkers kan werven, soepel en effectief kan onboarden en behouden. Het aantrekken van nieuw talent was in 2021 voor 67% een van de grootste uitdagingen. En dat wordt alleen maar meer.

Het zoeken, aannemen en behouden van talent (bij 80%) en talentontwikkeling (bij 69%) staat bij vrijwel iedereen op de hotlist. De interesse voor onderwerpen als talentontwikkeling, interne mobiliteit en bedrijfscultuur verbaast dan ook niet.

Recruitment blijft een tijdrovend en mede daarom ook een kostbaar proces. Het voortijdig weglekken van talent kost organisaties mede daarom veel geld. Zeker bij groeibedrijven en start-ups met een kleine – of geen HR-afdeling – neemt het werven een grote hap uit de beschikbare tijd van HR – en HR heeft meer taken te doen.

Werven van schaars talent via verschillende online kanalen vraagt nu eenmaal een forse tijdsinvestering, zeker als de processen niet gedigitaliseerd zijn. Sollicitaties die binnenkomen via al die kanalen, in verschillende formats: de klassieke brief, video-sollicitaties, reacties via WhatsApp, Messenger en Instagram en digitale formulieren via LinkedIn of een Facebook-vacature. Hoe manage je die diverse stroom van reacties efficiënt? Hoe kun je online werving meteen opvolgen vanuit één systeem waarin de alle benodigde digitale processen samenkomen.

Ruim 70 procent van die bedrijven doet HR nog steeds met de hand, bijvoorbeeld met Excel. Dat is tijdrovend, inefficiënt en je mist belangrijke HR-functies en inzicht. Met Personio bieden we deze ondernemingen moderne digitale tools waarmee ze alle HR-kerntaken sneller, makkelijker en beter kunnen uitvoeren. Daarmee kunnen ze HR echt strategisch inzetten, om verder te kunnen groeien.

LARS BOOM, COUNTRY MANAGER BENELUX VOOR PERSONIO.

Motivatie en medewerkerswelzijn

People analytics is ook een van de trends voor de komende twee jaar, bleek uit het onderzoek. Het is een interessegebied van 53% van de HR-beslissers. En voor 11% is het echt een topprioriteit. Data en inzichten gebruiken uit people analytics draagt bij aan meer inzicht van kosten van bijvoorbeeld werving, talentbehoud en leegloop en kan de bijdrage van HR aan de business inzichtelijk maken. Ook talentmanagement vaart wel bij goede inzet van people analytics. Maar ook het medewerkerswelzijn – al klinkt dat misschien niet hip – is happening.

Verminderde motivatie van medewerkers was voor voor 30% van de HR-beslissers een top-uitdaging. Niet gek, na twee jaar werken volop noodgedwongen op afstand werken, waarbij de werk-privébalans vaak nog gezocht moest worden met vaak meerdere mensen per huishouden thuis aan het werk. In 2022 staat medewerkerswelzijn en motivatie van medewerkers dan ook naast alle digitaliseringswensen en recruitmentuitdagingen als interesse-onderwerp bij 47% op de hot topic lijst.

Ook je HR kernprocessen automatiseren in 2022?

Web Thumbnail PWA

People Workflow Automation verandert de manier waarop mensen in applicaties en teams werken. Het werkt tenslotte efficienter en beter als mensen en apps met elkaar ‘praten’.