17. maart 2022

Bijna de helft van de werknemers in het mkb wil van baan veranderen, vooral vanwege gebrek aan waardering

Young worker

+++ Onderzoek door Personio wijst uit dat bijna de helft (46%) van de ondervraagde werknemers in het mkb in de komende 12 maanden van baan wil veranderen. Dit percentage is gelijk aan als vorig jaar 

+++ Voor bijna een op de drie (31%) werknemers is gebrek aan waardering de belangrijkste reden om vertrekken bij hun huidige werkgever

+++ Toch zou een hoger salaris of bonus voor bijna de helft (48%) van de werknemers die zeggen te willen vertrekken reden zijn om toch te blijven

+++ Volgens 15 procent van medewerkers vindt er nooit een formele evaluatie plaats

Amsterdam, 17 maart 2022 – Bijna de helft van de Nederlandse werknemers in het mkb (46%) zegt de komende 6 tot 12 maanden een nieuwe baan te willen zoeken. Dit is net zo veel als in de survey van 2021. HR beslissers zien dit risico ook: ruim de helft (54%) verwacht het komende jaar meer talent kwijt te raken dan normaal. Gebrek aan waardering voor het werk dat zij doen is voor werknemers de belangrijkste reden (31%) voor vertrek. Dit zijn enkele uitkomsten van een nieuwe survey onder 1.000 medewerkers en 250 HR-beslissers bij Nederlandse mkb-ondernemingen, in opdracht van Personio, de Europese alles-in-één HR-specialist voor het mkb. 

Naast het gebrek aan waardering noemen werknemers als voornaamste reden voor vertrek daarnaast: stress op het werk (28%), een slechte werk/privébalans (26%) en een gebrek aan carrièremogelijkheden (26%) / slecht leiderschap (26%).

Opvallend genoeg blijkt een salarisverhoging toch nog altijd de beste manier te zijn om werknemers vast te houden. Voor bijna de helft (48%) van de ondervraagde medewerkers die aangeven binnen 12 maanden te willen vertrekken bij hun huidige werkgever, zou een hoger salaris en/of bonus een reden zijn om alsnog te blijven. Meer waardering voor hun werk komt pas op de tweede plaats (29%), gevolgd een verbetering van de werk/privébalans (27%). Daarnaast heeft bijna een derde (32%) van alle ondervraagde werknemers het idee dat hun carrière is afgeremd door de coronapandemie van de afgelopen twee jaar. Een kwart (26%) zegt hierdoor een promotie te zijn misgelopen. Gevraagd of ze van mening zijn dat thuiswerken een negatieve impact heeft gehad op hun carrière, bevestigt een kwart (24%) dit, terwijl een derde (34%) zegt dat dit niet het geval is.

Geen evaluatiegesprekken Uit de survey blijkt een opvallend verschil van mening over de frequentie waarmee evaluatiegesprekken plaatsvinden. Zorgwekkend is dat maar liefst 15 procent van de medewerkers zegt dat er nooit een formele evaluatie plaatsvindt. Dit is een enorm verschil met de HR-beslissers: daarvan zegt slechts 2 procent dat er nooit een formele evaluatie plaatsvindt.

Dit verschil zien we ook terug bij de vraag hoe vaak er informele feedback wordt gegeven: ruim 12 procent van de medewerkers zegt nooit informele feedback van hun manager te krijgen, terwijl dit volgens slechts 2 procent van de HR-beslissers het geval is.

Volgens een derde van de werknemers (35%) vindt er minstens één keer per jaar een evaluatiegesprek plaats. Een op de vijf (21%) van de HR-beslissers bevestigt dit.

Lars Boom, Country Manager Benelux voor Personio: “De survey laat zien dat gebrek aan waardering voor veel werknemers de belangrijkste reden is om te vertrekken bij hun huidige werkgever. Dat gebrek aan waardering is deels te verklaren door het feit dat veel werknemers zeggen nooit formele of informele feedback krijgen. Dat zijn namelijk de momenten om die waardering te laten blijken. Daarnaast zijn regelmatige evaluaties essentieel om inzicht te krijgen in wat er bij medewerkers speelt, waar zij mee worstelen en wat ze zoeken in hun werk. Alleen met dit inzicht kan de organisatie tijdig bijsturen en mensen beter vasthouden. Effectieve, automatische processen rond het meten van prestaties en van andere belangrijke factoren kunnen daarbij helpen.”

De belangrijkste HR-uitdagingen voor het mkb Mkb-ondernemingen worstelen volgens HR-beslissers vooral met de volgende uitdagingen op het gebied van personeel:

  1. Nieuw talent vinden (25%)

  2. Hoog percentage burn-out (20%) / veel absenties (20%)

  3. Lage productiviteit (18%)

Een hoog personeelsverloop en moeite om nieuw talent te vinden is volgens veel HR-beslissers een duidelijke uitdaging voor hun bedrijf. Gevraagd naar wat er nodig is om ervoor te zorgen dat het management deze uitdaging serieus neemt, zeggen ze:

  1. Meer tijd om een langetermijnstrategie voor HR te bepalen (33%)

  2. Betere data en analytics over mensen en bedrijfsprestaties (32%)

  3. Meer HR-beslissers in het senior team (30%)

HR wil graag bijdragen aan het succes van de onderneming, maar loopt daarbij tegen verschillende barrières aan:

  1. Beperkte budgetten (26%)

  2. Lage moraal / betrokkenheid binnen de organisatie (20%)

  3. Te veel administratieve taken/processen: 17%

De survey is namens Personio tussen 28 januari en 7 februari 2022 in Nederland uitgevoerd door Opinium. De steekproef bestond uit 250 HR-beslissers en 1.000 werknemers, werkzaam bij ondernemingen met 10-249 werknemers.

Het volledige onderzoeksrapport kan hier worden gedownload: https://www.personio.nl/downloads/hr-study-2022/

Contactpersonen voor de pers MCS PR Personio Persdesk Tel: 023 562 82 08 E-mail: personio@mcspr.nl

Over Personio Personio is het People Operating System voor kleine en middelgrote bedrijven met 10 tot 2.000 werknemers. Personio is gevestigd in München, Madrid, Londen, Dublin en Amsterdam en heeft als missie om HR-processen zo transparant en efficiënt mogelijk te maken, zodat HR zich kan focussen op de meest waardevolle activa in het bedrijf: de mensen. Dat doet Personio met alles-in-een HR-software, inclusief human resources, recruiting en payroll, waarmee HR verder kan gaan dan HR alleen. Dankzij People Workflow Automation-technologie helpt Personio meer dan 6.000 klanten in heel Europe om vertragingen te voorkomen en kansen optimaal te benutten.

In oktober 2021 ontving Personio een Series E-financiering, waarmee de waardering van het bedrijf nu $6,3 miljard bedraagt. Dit maakt Personio niet alleen tot het meest waardevolle HR-techbedrijf van Europa, maar behoort het bedrijf tevens tot de top-10 van Europa’s meest waardevolle startups. Kijk voor meer informatie op: www.personio.nl.