Eindejaarsuitkering of dertiende maand: dit moet je weten

Retention Bonus

Wil je als werkgever je waardering uitspreken voor je medewerkers, met een extra financiële beloning? Dan kan je overwegen om een eindejaarsuitkering toe te kennen. Maar wat houdt zo’n uitkering precies is en hoe bepaal je de hoogte ervan? Hier lees je alle ins en outs.

Belangrijkste conclusies

  • Je bepaalt als werkgever zelf of je je medewerkers een eindejaarsuitkering geeft.

  • De werkgever bepaalt zelf de hoogte van de eindejaarsuitkering.

  • Beslis je een eindejaarsuitkering toe te kennen? Dan heeft iedereen die voor je werkt - ongeacht of je medewerker een tijdelijk of vast contract heeft - daar recht op.

Breng je HR naar een hoger niveau in acht stappen. Download nu een gratis praktische gids voor het ontwikkelen van een HR-strategie!

Wat is een eindejaarsuitkering?

Een eindejaarsuitkering is een extra financiële bonus voor je personeel, die over het algemeen aan het einde van het jaar wordt uitbetaald. Hoe hoog de eindejaarsuitkering is, bepaal je als werkgever zelf. Daar zijn geen (wettelijke) regels voor bepaald. De uitkering kan een vast bedrag zijn, een percentage van iemands brutojaarsalaris of een percentage van de winst. Aangezien wettelijk is vastgelegd dat een werkgever alle medewerkers gelijk moet behandelen op de werkvloer, betaal je de eindejaarsuitkering óf aan al je medewerkers, óf aan geen enkele medewerker.

Hoe kan je de eindejaarsuitkering berekenen?

Tenzij er specifieke regels over de eindejaarsuitkering zijn vastgelegd in een cao, bepaal je als werkgever zelf of en in welke mate je een eindejaarsuitkering geeft aan je personeel. Dat leg je dan vast in de arbeidsvoorwaarden of bedrijfsregels. Je bepaalt dus ook zelf hoe hoog die uitkering is. Er zijn verschillende opties mogelijk:

  • De medewerkers ontvangen allemaal een vast bedrag per jaar.

  • Iedere medewerker ontvangt een nader te bepalen percentage van het brutojaarsalaris.

  • De medewerkers ontvangen allemaal één brutomaandsalaris, de zogenaamde dertiende maand.

  • Je verdeelt een zelf te bepalen percentage van de winst onder je medewerkers.

Belasting op de eindejaarsuitkering

De eindejaarsuitkering is een brutobedrag, waar vervolgens nog belasting over wordt geheven. Daarna wordt de uitkering netto uitbetaald aan de medewerkers. 

Een eindejaarsuitkering wordt gezien als een bijzondere vorm van beloning. Medewerkers moeten daarom meer belasting betalen over hun eindejaarsuitkering, vergeleken met de belasting die ze betalen over hun normale salaris. Welk belastingtarief van toepassing is, kan je nazoeken in de loonbelastingtabellen van de Belastingdienst.

Perfecte communicatie tussen tools en teams

People Workflow Automation #DontMissOut

Begin je met de voorbereidingen voor je onboarding en wil je met één klik je interne IT-afdeling groen licht geven om laptops en dergelijke in te stellen? Geen probleem, met de People Workflow Automation van Personio.

Wanneer wordt de eindejaarsuitkering betaald?

De meeste werkgevers betalen de eindejaarsuitkering aan het eind van het jaar uit, tegelijk met het salaris van december. Het is een mooie afsluiting van het jaar en geeft medewerkers extra financiële ruimte tijdens de relatief dure feestdagen.

Sommige werkgevers geven er echter de voorkeur aan om de eindejaarsuitkering verspreid over het jaar aan hun werknemers uit te keren. Je bent als werkgever vrij om hier zelf een keuze in te maken.

Waarom een eindejaarsuitkering geven?

Je bent als werkgever niet verplicht om een eindejaarsuitkering aan je medewerkers te geven, maar toch kan het een goed idee zijn om dit in de arbeidsvoorwaarden op te nemen. We sommen hieronder een aantal redenen op waarom het voor de werkgever een slimme keuze is om een eindejaarsuitkering toe te kennen: 

  • Als werkgever geef je hiermee blijk van je waardering, wat zorgt voor meer gemotiveerde medewerkers.

  • Een eindejaarsuitkering is een goede secundaire arbeidsvoorwaarde, waardoor je een aantrekkelijke werkgever bent. Dit is zeker van belang in deze huidige tijden met grote personeelstekorten.

  • Het is een uitstekende manier om talenten blijvend aan je bedrijf te binden.

  • Je biedt je medewerkers extra financiële ondersteuning tijdens de dure feestdagen.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een eindejaarsuitkering en een dertiende maand?

De hoogte van een eindejaarsuitkering bepaal je als bedrijf zelf. Een dertiende maand komt daarentegen standaard overeen met het brutomaandsalaris. Afhankelijk van de keuze die je als bedrijf maakt, kan de eindejaarsuitkering dus een dertiende maand zijn.

Heeft een werknemer met een tijdelijk contract recht op een eindejaarsuitkering?

In de wet is vastgelegd dat je als werkgever al je medewerkers gelijk moet behandelen. Dat betekent dat iedere medewerker, of hij of zij nu een vast of een tijdelijk contract heeft, recht heeft op een eindejaarsuitkering, tenminste als je beslist om zo’n uitkering toe te kennen.

Ben je als werkgever verplicht een eindejaarsuitkering uit te keren?

Nee, je bent als werkgever niet verplicht om een eindejaarsuitkering uit te keren. Je bepaalt als werkgever volledig zelf of en in welke mate je zo’n uitkering toekent aan het personeel.

Disclaimer

Voorkom payroll problemen

NL_secundaire_arbeidsvoorwaarden_abbinder_image