Wat is een cloud database? Definitie en handleiding

Cloud HR Software

Wellicht heb je weleens de term cloud database horen vallen, maar weet je er het fijne niet van. Wel, in dit artikel vertellen we je meer over de cloud, wat een cloud database is en wat de meerwaarde ervan is voor jouw onderneming. 

Belangrijkste conclusies

  • Een cloud database is een stuk gebruiksvriendelijker en performanter, vergeleken met een traditionele database. 

  • De beveiliging van een cloud database is van een uitzonderlijk hoog niveau. Cloud databases laten bedrijven ook toe om snel op te schalen naargelang de actuele noden. 

  • De kosten voor het investeren in een cloud database liggen vaak lager, vergeleken met de kosten voor het onderhouden van eigen databases.

Wat is een cloud database?

Een cloud database is een database die werkt op een cloudplatform. We spreken over een cloud database als de database online bereikbaar is en de gegevens zich op een externe server bevinden, waar je online en van overal toegang toe hebt. Je beschikt in principe over dezelfde functies als deze die je hebt bij een traditionele database, maar je geniet van extra flexibiliteit. Bovendien moet je zelf geen servers hebben en deze dus ook niet zelf onderhouden. Het onderhoud van de cloud database gebeurt door de partij die het cloudplatform ter beschikking stelt. Heel wat types databases kunnen in de cloud bewaard en dus ook gebruikt worden. Het merendeel van de cloud databases is perfect bereikbaar via je webbrowser, maar soms heb je er een aparte API of toepassing voor nodig. 

Ook heel wat ATS-systemen, werken met cloud databases. 

Verschillende soorten cloud databases

In grote lijnen onderscheiden we twee grote groepen van databases: de traditionele database en Database as a Service (DBaaS).

Traditionele database

Bij een traditionele database ga je eigenlijk serverruimte in de cloud kopen, waar je je database gaat plaatsen. Je verplaatst je huidige databases dus eigenlijk simpelweg naar een externe server. Dit lijkt grotendeels op on-sitebeheer. Als je in je bedrijf werkt met een traditionele database, dan zul je nog altijd zelf instaan voor het onderhoud en het beheer van de databank. Je zult hiervoor dus intern of extern IT-personeel nodig hebben.

Database as a service (DBaaS)

Bij DBaaS neem je een abonnement bij een cloudserviceprovider die een waaier aan IT-diensten aanbiedt, van operationeel beheer tot onderhoud en meer. Deze database werkt op het platform van de serviceprovider. Onderhoudstaken worden geautomatiseerd, net als back-ups. Dit systeem is vlot schaalbaar, is steeds beschikbaar en de beveiliging wordt verzorgd door de aanbieder. In principe heb je geen eigen IT-medewerkers meer nodig. Personio is hiervan een goed voorbeeld, want al onze databases zijn ‘as a service’ beschikbaar. 

Verder wordt er vaak ook nog een onderscheid gemaakt tussen:

  • Relationele databases Bij relationele database wordt er gewerkt met rijen met soortgelijke info, records en kolommen.

  • NoSQL-databases NoSQL-databases maken geen gebruik van vaste schema’s, ze vermijden meestal de JOIN-programma’s en/of schalen horizontaal.

  • Multimodel databases Multimodel databases kunnen verschillende typen databasemodellen ondersteunen, en deze combineren tot een geïntegreerde back-end.

  • Distributed SQL databases of gedistribueerde databanken Bij distributed SQL databases worden de gegevens op meerdere servers bewaard. Dit zorgt voor een brede ondersteuning tussen racks, datacenters en wide area-netwerken.

  • Cloud data warehouses Hier gaat het om een database als een managed service in een publieke cloud, die geoptimaliseerd is voor BI en analytics.

De voordelen van een cloud database

Een cloud database biedt heel wat voordelen voor bedrijven. We bespreken ze hieronder meer in detail. 

  • Lagere kosten Door gebruik te maken van cloud databases, kun je als bedrijf makkelijk opschalen wanneer dat nodig is. Je betaalt enkel voor de noden die je ook effectief hebt. Fysieke servers voor je eigen organisatie zijn duur en draaien zelden op volle capaciteit. Bovendien heb je ook geen dure interne databasebeheerders meer nodig, waardoor de operationele kosten aanzienlijk dalen.

  • Meer flexibiliteit Databases in de cloud kunnen snel worden opgezet, waardoor je als bedrijf heel wat tijd wint. Bovendien hoef je geen voorinvesteringen te doen en kun je een project makkelijk laten varen als er geen toekomst in zit. Dit zorgt voor meer innovatiekracht.

  • Meer snelheid Je hoeft geen materiaal te bestellen, je hoeft niet te wachten op leveringen en je hoeft niet lang te wachten tot de installatie en configuratie intern voltooid is. Het duurt maar enkele minuten om een database in de cloud op te zetten. 

  • Minder risico Cloud databases worden uitstekend beveiligd en deze beveiliging wordt voortdurend up-to-date gehouden. Er kunnen ook Service Level Agreements (SLA’s) afgesloten worden op het vlak van beschikbaarheid en downtime. Bovendien is er steeds capaciteit beschikbaar wanneer dat nodig is. 

Beheerkeuzes voor cloud databases

Bedrijven kunnen verschillende beheerkeuzes maken als ze kiezen voor cloud databases. We zetten ze hieronder even op een rijtje.

Zelfbeheerde cloud databases 

Bij zelfbeheerde cloud databases maak je als bedrijf gebruik van de cloudinfrastructuur van een externe provider, maar je verzorgt het beheer zelf. Je hebt als bedrijf meer flexibiliteit en wendbaarheid, maar draait zelf op voor de beheerskosten. De voordelen van zelfbeheerde cloud databases zijn beperkt. 

Geautomatiseerde cloud databases

Bij geautomatiseerde cloud databases gebruik je wel de interfaces van de cloudserviceproviders, maar je beheert de database, de configuratie en de besturingssystemen nog steeds zelf. Vaak sta je ook nog zelf in voor het onderhoud en de SLA’s zijn meestal beperkt. 

Beheerde cloud databases 

Een beheerde cloud database komt overeen met een geautomatiseerde cloud database, met dat verschil dat je geen toegang hebt tot de servers. De serviceprovider heeft dus het management in handen en je kunt zelf geen software installeren. 

Autonome cloud databases 

Autonome cloud databases beheren zichzelf door middel van automatisering, AI en machine learning. Manuele tussenkomst is in principe niet langer nodig. Bij dit type databases hoef je je als bedrijf in principe geen zorgen meer te maken. Er zijn ook uitgebreide SLA’s mogelijk. 

Wat is het niveau van gegevensbescherming in cloud databases?

Het niveau van gegevensbescherming in de cloud is in principe ontzettend hoog. Cloudserviceproviders kunnen het zich niet permitteren hier de mist in te gaan. Kies als bedrijf voor een aanbieder van cloud-oplossingen met een uitstekende datacodering en automatische beveiligingsupdates. Zorg ook voor een strikte scheiding tussen taken en klantdata. De zichtbaarheid van gevoelige data moet beperkt en gecontroleerd worden. Extra realtime-beveiliging tegen externe aanvallen is nodig. 

Kies je voor een ATS-systeem dat in de cloud draait, dan is je digitale personeelsdossier uitstekend beveiligd. 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een cloud database?

Bij het kiezen van de juiste cloudserviceprovider voor jouw bedrijf, kun je rekening houden met een aantal punten die je keuze kunnen beïnvloeden.

Prestaties

Uiteraard wens je een performante en snelle cloud database, met een permanente beschikbaarheid en een database die aangepast is aan je wisselende noden. Een geautomatiseerde en online prestatieoptimalisatie is daarbij cruciaal. Realtime workloads moeten ook naadloos uitgevoerd kunnen worden. 

Beveiliging 

Een goede beveiliging staat voorop. Datacodering en automatische beveiligingsupdates zijn vandaag de dag onmisbaar. Verder moet er een strikte scheiding zijn tussen de taken en de klantdata. Voel je cloudserviceprovider zeker aan de tand over de beveiliging van de databases.

Let verder ook op zaken als een duidelijke, transparante rapportage en flashback-technologieën om gebruikersfouten op te lossen. Een brede compatibiliteit met andere applicaties is vaak ook wenselijk.

Veelgestelde vragen

Wat is het nut van een database?

Heel wat gegevens worden opgeslagen in een database. Een database is nodig voor het beheren en toegankelijk maken van de data. Het zoeken, filteren en snel ter beschikking stellen van gegevens wordt op deze manier mogelijk.

Wat is de beste cloud database?

Wat de beste cloud database is, hangt af van de voorkeuren en werking van je onderneming. Ook hoe je de database wil gebruiken in je bedrijf en het budget spelen een rol. Een goede cloud database is alvast performant, schaalbaar en zeer goed beveiligd.

Wat is het verschil met een database die niet in de cloud opereert?

Een database die niet in de cloud opereert, werkt lokaal. Daardoor is deze database niet of slechts beperkt vanop afstand toegankelijk. Je hebt er ook een eigen infrastructuur voor nodig. Een cloud database is daarentegen wel vanop afstand bereikbaar en draait op de infrastructuur van een cloudserviceprovider.

Disclaimer

Zo verloopt de implementatie bij Personio

Taken en herinneringen