5. december 2023

Driekwart van Europese HR-professionals van 25-34 jaar gebruikt momenteel AI op het werk

AI whitepaper
  • 84% van de HR-beslissers in Europa ziet dat senior leidinggevenden graag gebruik willen maken van AI, maar jongere HR-professionals passen zich sneller aan deze trend aan

  • 93% van de HR-beslissers die al AI-tools gebruiken, zegt kostenbesparingen te zien of te verwachten binnen hun afdeling

  • 96% zegt echter dat er ten minste enige training nodig is om generatieve AI succesvol te integreren in HR-processen

Amsterdam, 5 december 2023 – Senior managers maken gebruik van verschillende AI-tools om kostenbesparingen voor hun organisaties te realiseren nu bedrijven de broekriem blijven aanhalen. Maar er is meer educatie en training nodig om de angst onder medewerkers te verminderen en ervoor te zorgen dat bedrijven de mogelijkheden van AI optimaal benutten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Personio, Europa's toonaangevende HR-softwarebedrijf voor kleine en middelgrote bedrijven, dat 1.500 HR-beslissers uit heel Europa heeft ondervraagd.

AI-innovatie wordt op dit moment aangestuurd vanuit de top van Europese organisaties, waarbij 84% van de HR-besluitvormers aangeeft dat het senior management graag AI wil inzetten. Maar terwijl de adoptie door de top wordt gedreven, passen jongere werknemers zich het snelst aan de opkomst van AI aan. 76% van de HR-professionals van 25-34 jaar gebruikt momenteel een tool dat door AI wordt ondersteund. Dit percentage daalt naar 52% onder de 55-plussers, wat een duidelijke generatiekloof in Europa laat zien als het gaat om de toepassing van AI.

Nu de arbeidsmarkt zwak blijft en de budgetten van bedrijven steeds kritischer worden bekeken, bieden AI-gedreven technologieën bedrijven de kans om concrete kostenvoordelen te realiseren. 93% van de HR-managers die al enige vorm van AI gebruiken, hebben binnen hun afdeling kostenbesparingen gezien of verwachten die te zien.

Andere redenen om in AI te investeren zijn onder andere efficiëntie, aangezien 61% denkt dat AI hen zal helpen tijd te besparen bij HR-processen. Door administratieve taken zoals het inwerken van nieuwe medewerkers, salarisadministratie, urenregistratie, administratie van secundaire arbeidsvoorwaarden en het leren en ontwikkelen van medewerkers efficiënter te maken, krijgen HR-teams meer tijd om zich te richten op andere aspecten van hun werk. Denk bijvoorbeeld aan het werven van talent, wat uiteindelijk de winstgevendheid van de organisatie zal verbeteren.

Een gebrek aan educatie en angst voor het verlies van banen kunnen het gebruik van AI door medewerkers echter in de weg staan. Iets minder dan de helft (45%) noemt baanverlies als een primaire uitdaging bij het invoeren van AI. Bemoedigend is dat 96% van de HR-beslissers zegt dat educatie nodig is om generatieve AI succesvol te gebruiken in HR-processen.

Koen Stam, Head of Benelux voor Personio, zegt: “Toen we voor het eerst computers op de werkplek kregen, moesten medewerkers leren omgaan met Excel. Educatie van medewerkers over AI is niet anders. De introductie van AI moet hand in hand gaan met training en educatie, zowel voor HR-afdelingen als voor werknemers. Door medewerkers de vaardigheden bij te brengen die ze nodig hebben om AI verantwoord en effectief te gebruiken, kunnen we hun angst rond baanverlies omzetten in vertrouwen en zo de algehele medewerkerservaring verbeteren."

Tom Cheesewright, futurist, voegt hieraan toe: “Ik besteed veel van mijn tijd aan het geruststellen van mensen dat AI hun werk niet kan doen. Een baan is een complexe verzameling taken. AI kan *een deel* van je werk doen, maar het kan niet al jouw werk doen - of dat van wie dan ook. In plaats daarvan kun je met behulp van AI een heleboel dingen beter doen en stoppen met het doen van sommige taken die je niet leuk vindt. Laat de robot het werk doen! Hoe meer technologie we introduceren en hoe meer we AI gebruiken, hoe meer we mensen en de kwaliteiten die echt menselijk zijn, gaan waarderen.”

Het volledige rapport is hier te vinden - https://www.personio.nl/hr/whitepaper-ai/ - inclusief gegevens en inzichten die organisaties helpen om de voordelen van AI te begrijpen, plus richtlijnen over hoe je AI effectief kan inzetten bij HR. 

Methodologie

Het veldwerk werd namens Personio uitgevoerd door Censuswide, tussen 25 augustus en 5 september 2023. De steekproef bestond uit 1.500 18+ HR-beslissers van bedrijven met 10-2.000 werknemers; 500 in DACH (min. 50 op elk), 500 in VK & Ierland (min. 50 op elk) en 500 in Spanje.


Over Personio

Personio is het People Operating System voor kleine en middelgrote bedrijven met 10 tot 2.000 werknemers. Personio is gevestigd in Amsterdam, Berlijn, München, Barcelona, Madrid, Londen en Dublin en heeft als missie om HR-processen zo transparant en efficiënt mogelijk te maken, zodat HR zich kan focussen op de meest waardevolle activa in het bedrijf: de mensen. Dat doet Personio met alles-in-een HR software, dat begint met recruiting, onboarden, HR-administratie zoals verlof aanvragen, performance & development, tot aan voorbereidende payroll. Dankzij People Workflow Automation-technologie helpt Personio meer dan 10.000 klanten in heel Europa vertragingen te voorkomen en kansen optimaal te benutten. Kijk voor meer informatie op https://personio.nl/.

Contactpersonen voor de pers:

Personio SE & Co. KG  Fergus Franklin Senior Communications Manager  E-mail: press@personio.de Stark Narrative Personio Persdesk E-mail: personio@starknarrative.com