26. januari 2023

Dit is hoe goed leiderschap voor talentbehoud zorgt

NL_goed_leiderschap_image

Eén van de grootste uitdagingen voor organisaties is om talentvolle, nieuwe medewerkers aan zich te binden. De vraag is alleen: hoe doe je dit? Voor veel bedrijven is het namelijk wennen om goed op de wensen van de nieuwe generatie in te spelen.

Hier is daarom van groot belang om ervoor te zorgen dat medewerkers - en vooral jongeren - langer bij een organisatie blijven. Daarom kijken we bij Personio naar manieren om met hen de verbinding te zoeken. Zo komen organisaties en medewerkers op één lijn te zitten.

Dit doen we aan de hand van zowel onderzoek als de Personio podcast How to HR.

1. Dit vinden talenten belangrijk

De eerste stap voor organisaties is herkennen waar nieuw talent behoefte aan heeft en wat hun wensen zijn. Zo zorg je er namelijk voor dat je precies weet hoe je talent langer kunt behouden.

Verantwoordelijkheid en ontwikkeling

Wat bij jonge talenten een grote rol speelt, is werkgeluk. Uit een onderzoek van MediaTest bleek dat jongeren tussen de 18 en 30 jaar bij het kiezen van een baan veel kijken naar de mogelijkheden om door te groeien en te leren binnen een organisatie. Eenmaal aan het werk, geven medewerkers binnen organisaties aan dat eigen verantwoordelijkheid (64%) en ontwikkeling (60%) bijdraagt aan werkgeluk.

Dat werkgeluk van groot belang is, is te zien aan hoe lang zij bij één organisatie blijven. Gelukkige medewerkers blijven namelijk tot wel negen jaar jaar bij dezelfde organisatie. Wanneer jongeren geen voldoening uit hun werk halen, is dit vaak minder dan twee jaar.

“Allergrootste kapitaal”

Ook in de Personio podcast benadrukt onze gast Roos Wouters dat organisaties talent kunnen behouden door ze voldoende waardering te geven. Zeker in tijden van grote arbeidskrapte acht de sociaal entrepreneur dit essentieel. “Als je niet ziet dat menselijk kapitaal het allergrootste kapitaal is wat je in je bedrijf hebt, dan ben je nog niet helemaal wakker.”

2. Stuur niet enkel aan op efficiency

Sla niet door in efficiëntie, waardoor je het menselijke eruit haalt. Anders houd je alleen nog maar de minder leuke taken over. In How to HR zegt Roos Wouters dat dit “als een boemerang terug kan komen.” Dan gaan mensen, zoals ze het zelf noemt, ‘meestribbelen’. Hier doelt Roos op een nieuwe TikToktrend, met de naam ‘quiet quitting’.

Dit begrip gaat niet over stiekem ontslag nemen, maar ‘mentaal uitchecken’. Met andere woorden: medewerkers doen alleen nog maar exact wat van hen vraagt. En zodra het 5 uur is, vertrekken ze, zonder nog een laatste mail of inkomend gesprek te beantwoorden.

Volgens Wouters is er dus een groot verschil tussen het aansturen van toen en nu. Zij stelt dat het een nieuwe insteek van leiderschap en visie vraagt. Het is volgens haar van belang dat iemand binnen de organisatie luistert naar wat mensen écht willen en waar ze enthousiast van worden.

Wil je weten hoe je verder een goede medewerkerservaring en ontwikkelingsmogelijkheden stimuleert? Luister dan nu naar de eerste aflevering van How to HR.

“Geen efficiency, maar effectiviteit”

Hoogleraar Bas Kodden ziet een oplossing om het quiet quitting tegen te gaan. “Het zou niet moeten draaien om efficiency, maar om effectiviteit. Dus betere marges scoren, meer klantenloyaliteit. Dus stuur aan op effectiviteit en niet op efficiency.” Volgens Bas is dit ook een trend van de laatste decennia. “Alleen kruipen wij steeds meer in die rol van action control; alsmaar meer willen meten, met micromanagement en bureaucratie. Dat zet hele organisaties vast en doet de resultaten verminderen, waardoor het nog erger wordt.”

Daarmee kom je volgens Bas op het onderwerp leiderschap. “Is leiderschap het allerbelangrijkste? Dat is het niet, dat is werkmotivatie. Daaronder valt innovatie, creativiteit, vasthoudendheid en probleemoplossend vermogen. Maar de directe aanjager hiervan is leiderschap.”

Wil je weten hoe je verder een goede medewerkerservaring en ontwikkelingsmogelijkheden stimuleert? Luister dan nu naar de eerste aflevering van How to HR.

Ontdek hier de Personio podcast How to HR

Moeten we onze managers opleiden?