10. februari 2023

De weg naar een succesvolle HR-transformatie – 4 belangrijke elementen voor succes

Erfolgreiche HR Transformation setzt das Commitment der Mitarbeiter voraus.

Digitale transformatie is een kernvoorwaarde voor financieel succes. Maar die transformatie is gedoemd te mislukken als hij niet gesteund wordt door competente, betrokken medewerkers. Het sleutelelement is sociale vaardigheden. We vertellen je hoe HR-managers deze ‘superpower’ met succes kunnen benutten en waarom er vier bepalende factoren zijn voor het slagen of mislukken van deze missie.

Download onze gids

De coronapandemie is een krachtige katalysator geweest voor de digitalisering van bedrijven. Plotseling is digitalisering niet meer ‘leuk om te hebben’, maar een echte ‘must have’. Digitale transformatie is geëvolueerd van een middel om de winst te maximaliseren tot een cruciale factor die de toekomstige levensvatbaarheid van bedrijven bepaalt. Dit proces draait om de vraag hoe bedrijven hun levensvatbaarheid op de lange termijn kunnen waarborgen.

De digitale transformatie draait vooral om mensen.

Harvard Business Review, 2020

Vanuit dat perspectief gezien is de digitale transformatie vooral een zaak van HR. Het gaat om mensen, om de mogelijkheid je aan te passen, om leiders die mensen door tijden van verandering kunnen loodsen. “Een team samenstellen dat bestaat uit technologie-, data- en procesexperts en een sterke leider, is de belangrijkste stap die bedrijven kunnen zetten op weg naar de digitale transformatie”, volgens de Harvard Business Review.

Werknemers zijn de spil van succesvolle verandering

Change Management Leitfaden Vorschau

Lees in onze Gids voor veranderingsbeheer (Engelstalig) hoe je je bedrijf kunt voorbereiden op veranderingen, hoe je de medewerkers en het management daarbij betrekt en hoe je fouten vermijdt die dat proces in gevaar kunnen brengen.

HR-afdelingen staan daardoor voor uitdagingen op verschillende niveaus. Ze moeten:

  • Zorgen dat medewerkers zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden

  • Snelle koerswijzigingen mogelijk maken door flexibele teams en processen op te zetten

  • Strategische, vooruitziende HR-beslissingen nemen op basis van deugdelijke gegevens

  • Zorgen voor moeiteloze operationele HR-processen om tijd en capaciteit vrij te maken voor het implementeren van deze initiatieven

In zekere zin spelen HR-afdelingen een dubbelrol in dit proces, doordat ze hun eigen HR-transformatie moeten aansturen om de digitale transformatie binnen de rest van hun bedrijf te ondersteunen (klik hier om onze gids over organisatorische ontwikkeling te lezen). Maar hoe pak je de digitale transformatie aan? De volgende vier stappen zijn je sleutels tot succes op deze missie.

Download nu

Stap 1: Bereid je medewerkers voor op de toekomst

Is slimme technologie het eerste wat in je opkomt als je aan innovatie denkt? Dat is goed, maar het is maar de helft van het verhaal. Want zelfs de meest briljante technologie is totaal nutteloos als niemand in het team weet hoe ze daarmee waarde kunnen creëren. Aangezien de vereiste technologische competenties voortdurend veranderen, moet je je op ‘zachte vaardigheden’ richten. Neem nieuwsgierige, flexibele mensen in dienst die snel ‘harde vaardigheden’ kunnen verwerven en zorg dat zij zich binnen je teams verder ontwikkelen.

Wat bijna nog belangrijker in het proces is, is leiderschap. Om je digitale transformatie met succes te implementeren, heb je de juiste managers nodig. Mensen die hun teams zelfverzekerd en competent door snelle veranderingen leiden.

En het is de taak van HR-managers om juist zulke mensen te vinden, aan te nemen en te ontwikkelen.

Stap 2: Gebruik personeelsgegevens voor strategische beslissingen

Het vermogen om goede strategische beslissingen te nemen is een kernvoorwaarde voor een geslaagde transformatie. Maar voor zulke beslissingen heb je betrouwbare gegevens nodig.Hiermee achterhaal je niet alleen knelpunten in de goed geoliede machine van je bedrijf, maar ontdek je ook nieuwe mogelijkheden. Waarmee je niet alleen knelpunten in de goed geoliede machine van je bedrijf kunt achterhalen, maar ook nieuwe mogelijkheden kunt ontdekken.

Hoewel de meeste bedrijven het belang van betrouwbare gegevens onderkennen, werken veel bedrijven nog met allerlei verschillende hulpmiddelen, zoals Google Docs-documenten en Excel-spreadsheets. Het resultaat is een foutgevoelige, onvolledige set gegevens die een gebrekkige basis vormt voor strategische beslissingen.

Als HR-managers niet tot pennenlikkers gedegradeerd willen worden, hebben ze gegevens uit een enkele bron nodig – en een oplossing waarmee ze heldere rapporten kunnen genereren.

Stap 3: Zorg voor efficiënte processen en flexibele structuren

Woorden als flexibiliteit en efficiëntie kunnen nogal vaag zijn, maar niet in de context van de digitale transformatie, waar flexibiliteit en efficiëntie cruciaal zijn. Bedrijven hebben teams en processen nodig die je in een oogwenk aan kunt passen aan veranderende omstandigheden. Stel dat je internationaal wilt uitbreiden en processen nodig hebt voor je nieuwe kantoren. Of dat je bedrijf groeit, fuseert of moet reageren op een externe crisis. Flexibiliteit biedt je de mogelijkheid om snel van koers te veranderen. Zonder flexibiliteit sta je in je bedrijf meer aan het roer van een logge oceaanstomer dan van een wendbare speedboot.

En hoe zit het met efficiëntie? Efficiëntie is de basis voor de digitale transformatie in HR. Je bedrijf heeft processen nodig die elkaar naadloos aanvullen en overbodige handmatige invoer vervangen. Je kunt je tenslotte alleen met strategische projecten bezighouden en de transformatie aansturen als je handmatige en gestandaardiseerde processen automatisch afhandelt. Dat is logisch, toch?

Mission Possible: zo pak je HR-transformatie aan

Mission Possible

Hoe kunnen dit soort ingewikkelde digitaliseringsprojecten succesvol uitgevoerd worden? Lees deze gids voor nuttige informatie over het plannen en implementeren van het proces.

Stap 4: Zet technologie in als je ‘partner in crime’

De digitale transformatie is vooral een zaak van mensen, maar je moet ook over de juiste technologie beschikken. Uit een door Bitkom en Personio uitgevoerd onderzoek blijkt dat HR-teams die in het Verenigd Koninkrijk voor hun administratie en rapportage met digitale oplossingen werkten niet alleen beter in staat zijn om crises te beheersen, maar strategisch ook beter voorbereid zijn op het daaropvolgende herstel. Bedrijven die hun beslissingen over nieuwe HR-technologie uitgesteld hebben of met verouderde software of versnipperde oplossingen werken, komen nu tot de ontdekking dat de veerkracht van een bedrijf afhankelijk is van efficiënte HR-rollen.

In dit licht bezien staan HR-managers voor twee belangrijke taken:

  • Ze moeten de juiste HR-technologie voor hun bedrijf kiezen.

  • Ze moeten via werving en ontwikkeling de juiste mensen in hun teams zien te krijgen, oftewel mensen die met de technologie werken om waarde voor het bedrijf te creëren.

Zorg dat je software je steun en toeverlaat wordt. Je 'partner in crime' die je in tijden van verandering ondersteunt en er voor je is als je dagelijks werk hectisch, complex of verwarrend wordt. Als je dat goed doet, werk je vol vertrouwen aan je HR-transformatie.

Meer tijd voor wat het belangrijkst is: mensen

Digitalisierung-HR-Arbeit