Nieuwste blogberichten
10. augustus 2021
De 5 statistieken waarmee je het welzijn van medewerkers kunt bijhouden
Al voor de pandemie vonden we bij Personio het welzijn van onze medewerkers belangrijk. Door middel van bijvoorbeeld yogasessies en mogelijkheden voor flexibel werken probeerden we de gezondheid, tevredenheid en de werk-privé balans van al onze teams te ondersteunen.
En toch werden we overvallen door corona en hebben we onze maatregelen opnieuw moeten evalueren, aanpassen en uitbreiden. Om beslissingen hierover te nemen, hebben we niet zomaar geluisterd naar ons onderbuikgevoel, maar hebben we gebruik gemaakt van gegevens.
In dit artikel wil ik u graag vertellen waarom het welzijn van medewerkers op de agenda van ieder HR-team moet staan. Daarnaast vertel ik hoe we het welzijn van onze medewerkers meten bij Personio. – Cassandra Hoermann, People Experience Lead bij Personio
Download vandaag nog onze gids over het ontwikkelen van een personeelsstrategie voor jouw organisatie.Wat ‘medewerkerswelzijn’ betekent bij Personio
Gezonde teams betekenen een gezond bedrijf. Maar het woord ‘gezond’ kan op veel verschillende manieren worden geïnterpreteerd: het kan gaan om tevredenheid, mentale en fysieke kracht of balans, maar ook om de (emotionele) connectie tussen medewerkers en bedrijven.
Binnen ons bedrijf hebben we beschreven hoe we graag willen dat onze medewerkers zich voelen. Deze beschrijving vormt de leidraad, of eigenlijk ons kompas, voor alle maatregelen op het gebied van welzijn. Maar hoe ziet die beschrijving er dan uit?
We hebben de volgende wensen opgesteld voor onze medewerkers:
We willen dat ze het gevoel hebben dat hun werk waardevol en zinvol is.
We willen dat ze gezond, gelukkig en tevreden zijn, en plezier hebben in hun werk.
We willen dat ze zich kunnen identificeren met de kernwaarden van ons bedrijf en in lijn daarmee werken.
We willen dat ze een goede balans tussen werk en privé kunnen houden.
We willen dat ze erop vertrouwen dat wij als werkgever ze zo goed mogelijk proberen te ondersteunen.
Investeren in het welzijn van je medewerkers is een van de beste dingen die je voor je organisatie kunt doen. Burn-outs van medewerkers kunnen namelijk rampzalige gevolgen hebben voor je bedrijf.
Het welzijn van medewerkers is een populair onderwerp geworden! Het Employee Wellbeing Research 2020 Report van REBA laat bijvoorbeeld zien dat in 2020 twee keer zo veel bedrijven (52%) bezig waren met het ontwikkelen van een strategie voor het welzijn van hun medewerkers dan in 2019 (25%).
5 parameters om het medewerkerswelzijn te meten
Door het welzijn van medewerkers te meten, verkrijg je de gegevens waarmee je regelmatig de bestaande maatregelen onder de loep kan nemen, (mogelijk negatieve) trends kan herkennen en snel kan reageren.
Je kan deze vijf parameters als uitgangspunt nemen:
Feedback/beoordelingen van medewerkers:
vraag je medewerkers regelmatig om hun mening, dat is namelijk de beste manier om erachter te komen hoe ze zich voelen.
Productiviteitsniveaus:
vergelijk de tevredenheid van medewerker
s met het bedrijfssucces. Voelen je medewerkers zich goed en is je bedrijf in staat om alle doelen te behalen?
Ziekteverzuim:
een hoog ziekteverzuim kan wijzen op te veel overwerkte medewerkers, algemene stress op het werk of algehele ontevredenheid.
Overuren:
als teams te veel werken, kan dit betekenen dat de werkdruk te hoog is, dat de prioriteiten niet goed worden afgestemd, dat de deadlines te krap zijn of slecht tijdmanagement.
Fluctuatiepercentage:
als het fluctuatiepercentage plotseling sterk toeneemt, kan dit een teken zijn van algehele ontevredenheid binnen het bedrijf.
Let op betrokkenheids- en aanwezigheidscijfers
Hoewel veel bedrijven betrokkenheids- en aanwezigheidscijfers gebruiken als belangrijke statistieken wil ik toch benadrukk
en dat je hier voorzichtig mee moet zijn…
Als het gaat om betrokkenheid is het belangrijk om er rekening mee te houden dat medewerkers verschillende persoonlijkheden hebben. Simpel gezegd heb je introverte en extraverte mensen.
Extraverte medewerkers nemen graag deel aan evenementen, terwijl introverte medewerkers meer op zichzelf zijn. De betrokkenheid van deze laatste groep kan daardoor lager lijken, terwijl ze misschien toch heel tevreden zijn over hun baan.
Daarnaast zegt de aanwezigheid van medewerkers of het aantal werkdagen te weinig over wat ze precies doen of hoe tevreden ze zijn over hun baan. Ze kunnen namelijk ook gewoon komen werken als ze last hebben van lichamelijke of psychische aandoeningen.
4 manieren om het medewerkerswelzijn te ‘meten’
We hebben inmiddels een beter idee van welke KPI’s we willen volgen, maar hoe verzamelen we nu de juiste gegevens? Dit zijn mijn tips…
Enquêtes
Bedenk vragen die je je medewerkers regelmatig wilt stellen en vergelijk elke maand de resultaten. Voorbeelden:
Hoe gestrest ben je, op een schaal van 1-10?
Hoe zou je jouw huidige werkdruk beoordelen?
Hoe kom je tot rust? Bijvoorbeeld sporten, meditateren, wandelen…
Waar maak je je op dit moment het meeste zorgen over op het werk?
Samenwerken met projectgroepen
Bij Personio hebben we een medezeggenschapsraad die bestaat uit een aantal medewerkers van verschillende afdelingen en locaties.
Deze medewerkers vertegenwoordigen het hele team en geven ons meer inzicht in hoe medewerkers zich voelen en wat ze willen. Deze kwalitatieve gegevens kunnen echt van onschatbare waarde zijn.
Algehele medewerkersprestaties
Neem de prestaties van medewerkers eens onder de loep. Zijn de prestaties in de afgelopen maanden verslechterd? Als dat het ge
val is, kan het de moeite waard zijn om persoonlijke gesprekken in te plannen waarin je de huidige situatie kunt bespreken met medewerkers en eventuele negatieve invloeden op hun werk kunt achterhalen.
Technologie
Hier spelen twee aspecten een rol: ten eerste kan software je helpen om de hierboven genoemde gegevens te verzamelen en te analyseren. Ten tweede kunnen tools de communicatie tussen collega’s vergemakkelijken, ook als zij op afstand werken, en dat komt het welzijn weer ten goede.
Onze 5 best practices voor medewerkerswelzijn
Binnen het People Experience Team van Personio hebben dit soort analyses en metingen geholpen om maatregelen in te voeren en aan te passen aan de specifieke behoeften van onze medewerkers.
Hieronder lees je wat wij doen op basis van de gegevens die we hebben verzameld (en de metingen die we daarvoor hebben gedaan) om het welzijn van de medewerkers te verbeteren:
We organiseren
virtuele
gezondheidsweken
waarin we cursussen aanbieden over bijvoorbeeld omgaan met stress, beter slapen of yoga.
Mentale
gezondheid
is extreem belangrijk. Daarom hebben we het gebruik geïntroduceerd van bijvoorbeeld TherapyChat® en Selfapy®, een soort online coaching en therapie bij depressies, angsten en paniekaanvallen.
#WeAreInThisTogether
: we proberen een gemeenschapsgevoel te creëren met motiverende ansichtkaarten en verhalen die we delen in onze wekelijkse bedrijfsmeetings (en op onze blog).
We sturen maandelijkse
pulse
surveys
(sentimentspeilingen) om te vragen hoe medewerkers het thuiswerken ervaren. Zo krijgen we meer inzicht in de veranderde situatie en kunnen we onze maatregelen optimaliseren.
Werken
op afstand
is ook voor managers nieuw. Met praktische sessies ondersteunen we ze, zodat zij hun teams zo goed mogelijk door deze moeilijke tijd kunnen leiden.
Bedrijfscultuur speelt een grote rol
Je bedrijfscultuur bepaalt bijvoorbeeld hoe je medewerkers je welzijnsinitiatieven ervaren en ook hoe ze erop reageren.
Je medewerkers moeten immers genoeg vertrouwen hebben om eventuele problemen te bespreken met hun managers. Maar dit kan alleen in een bedrijfscultuur die is gebaseerd op openheid en vertrouwen.
Er is geen enkele tool die het welzijn van medewerkers kan verbeteren als zij zich niet durven uitspreken omdat ze bang zijn als zwak of niet flexibel te worden gezien. Dus dat probleem zal je eerst moeten aanpakken.
Tot slot is elke persoon en elke medewerker weer anders. Voor welzijnsmaatregelen betekent dit dat je ervoor moet zorgen dat iedere medewerker zich altijd gehoord, ondersteund en op zijn of haar gemak voelt.
Cassandra Hoermann
Cassandra Hoermann has been leading Personio’s Employer Branding & Culture efforts since 2018. In that time, Personio has gone from 100 to nearly 1,000 employees and her efforts have helped attract top talent to the team. A sports enthusiast, foodie, and a people person through and through, Cassandra is an expert at connecting with people and bringing them together, too.