10. november 2021

4 belangrijke strategieën om veerkracht in je organisatie op te bouwen

people-management-principles

Zakelijke veerkracht is meer dan ooit een essentieel component van elke succesvolle organisatie.

De coronapandemie heeft de noodzaak van veerkracht laten zien, maar heeft die niet noodzakelijkerwijs geïntroduceerd. Als bedrijven niet voorbereid zijn of structureel niet in staat zijn om moeilijke tijden te boven te komen, is het resultaat vaak omzetverlies (en verlies van talent).

Om dit te voorkomen, moeten organisaties veerkrachtig zijn. Kortom, het helpt ze om sterker en flexibeler te worden en zorgt ervoor dat ze er na moeilijke tijden weer bovenop komen.

HR staat hierin centraal. Daarom willen we vier strategieën met je delen om in de toekomst meer veerkracht in je bedrijf op te bouwen…

Wil je deze informatie meenemen? Download vandaag nog onze nieuwste whitepaper ‘De juiste HR-oplossing voor veerkrachtige bedrijven’ (Engelstalig).

Wat is zakelijke veerkracht?

Zakelijke veerkracht staat voor de manieren waarop bedrijven zijn ingericht om op verschillende soorten crises te reageren (of dit nu intern of extern is). Zakelijke veerkracht is een vorm van constante aanpassing en het bouwen van flexibele teams en processen die niet alleen reageren op moeilijke situaties, maar hierdoor ook sterker worden.

In deze termen is veerkracht bijna een soort zesde zintuig van een bedrijf. Het stelt organisaties in staat om op een situatie te anticiperen en deze op de best mogelijke manier te herkennen, analyseren en erop te reageren. Uiteindelijk komen bedrijven die gebouwd zijn om veerkrachtig te zijn minder vaak voor vervelende verrassingen te staan.

Waarom is zakelijke veerkracht belangrijk?

In onzekere tijden (of zelfs in tijden van relatieve stabiliteit) is zakelijke veerkracht een concurrentievoordeel. Het zet bedrijven aan het denken, houdt ze scherp en bouwt een bedrijf op dat is ingericht om op uitdagingen in te spelen.

Volgens een onderzoek met de titel “Organizational Resilience: Building An Enduring Enterprise” van de BSI Group, dacht tweederde van de ondervraagde directeuren er precies zo over. Voor hen dient veerkracht als een beslissend concurrentievoordeel.

Veerkrachtige bedrijven benaderen situaties niet als uitdagingen, maar als kansen. Kansen op optimalisatie, groei en succes. Dit omvat uitdagingen zoals:

  • Politieke veranderingen

  • Economische veranderingen

  • Technologische veranderingen

En dat is nog niet alles, want veerkrachtige bedrijven slaan een heel andere toon aan als het om deze uitdagingen gaat. Ze pakken ze niet alleen aan, maar doen dat op een manier die blijvend vertrouwen wekt bij mensen binnen en buiten de organisatie. Het resultaat is een toekomstbestendig bedrijf, zelfs in een ongekende crisis.

Werk vandaag nog aan de veerkracht binnen je bedrijf

Digitale_Personalakte

Het begint allemaal met HR! Als je een bedrijf wilt dat is ontworpen om met crises om te gaan en daar sterker uit te komen, kunnen wij helpen. Maak tijd voor strategische HR dankzij naadloze kernprocessen. Kom vandaag nog meer te weten over Personio.

Hoe gaan bedrijven momenteel om met veerkracht?

In dezelfde studie van de BSI Group blijkt dat zakelijke veerkracht op de lange termijn tot financieel succes kan leiden. Bijna 9 van de 10 CEO’s gaven aan dat veerkracht een topprioriteit voor hun bedrijf is.

8 van de 10 zeiden zelfs dat het essentieel was voor blijvende groei. Hoewel veel CEO’s het erover eens zijn dat het belangrijk is, implementeren niet genoeg bedrijven daadwerkelijk op veerkracht gebaseerde organisatiestructuren.

De implementatie in deze ruimte verloopt langzaam. Slechts 3 van de 10 CEO’s vertrouwen erop dat hun bedrijf volledig geïntegreerde veerkrachtige praktijken heeft. Helaas was slechts een vijfde (19%) in staat om met succes veerkrachtige processen op te zetten.

Dat kan allemaal te danken zijn aan één simpel feit: hun HR heeft hen veerkrachtig gemaakt.

Zakelijke veerkracht begint bij HR

Je vermogen om een veerkrachtige organisatie te worden is deels afhankelijk van talent. Je medewerkers kunnen immers een essentiële rol spelen bij het helpen van je bedrijf om zich aan te passen (dit geldt vooral in een steeds digitalere en flexibelere toekomst).

HR speelt zijn eigen belangrijke rol door:

  • De juiste medewerkers aannemen

  • Helpen hun vaardigheden te ontwikkelen

  • Managers trainen om leiding te geven

  • De bedrijfscultuur aanscherpen

Houd er rekening mee dat zakelijke veerkracht zowel een kwestie van mensen is als een veranderingsproject. HR-managers worden belangrijke drijfveren voor veerkracht omdat zij ervoor zorgen dat het bedrijf vanaf de grond af aan kan worden aangepast.

Vier strategieën die de veerkracht van bedrijven ondersteunen

Strategische HR kan het succes van zowat elk bedrijf of elke organisatie helpen ondersteunen. Dat komt omdat het voor een solide basis voor veerkracht zorgt. Hieronder volgen vier strategieën, of hoekstenen of tactieken, die helpen bij het opbouwen van zakelijke veerkracht:

1. Een solide operationele basis

Het begint allemaal met administratieve taken. Wanneer taken en processen kunnen worden gestroomlijnd en waar mogelijk geautomatiseerd, krijgen HR-managers de tijd om zich met belangrijke zaken bezig te houden, zoals:

  • Algehele strategie

  • Professionele ontwikkeling

  • Personeelsplanning

Als je een holistische softwareoplossing implementeert, kun je alle kernprocessen van HR digitaal afhandelen en ze vlotter en onderling verbonden maken. Hierdoor kan strategisch HR gewoon doen waar het goed in is: strategisch te werk gaan.

De juiste HR-oplossing voor veerkrachtige bedrijven

Larger Deals

In onze nieuwste whitepaper (Engelstalig) laten we zien hoe acht verschillende internationale bedrijven Personio hebben gebruikt om veerkracht in hun bedrijf op te bouwen en succesvol te zijn. Klik op de onderstaande knop om de whitepaper te downloaden en ontdek hoe Personio jou kan helpen hetzelfde te doen.

2. Bedrijven hebben flexibele processen nodig

Gestroomlijnde processen resulteren vaak in meer flexibiliteit, en dus een groter aanpassingsvermogen, als het gaat om de veerkracht van bedrijven. Hier volgen een aantal voorbeelden:

  • Leidinggeven met leiderschap: Teamleiders zouden kaders en algemene doelen moeten definiëren, maar onafhankelijk en autonoom werken moeten aanmoedigen bij medewerkers.

  • Pools hoogte nemen: Flexibel werken is afhankelijk van consistente feedback en statusupdates, om resultaten te behalen en conclusies te trekken die de inkomsten stimuleren.

  • Versnelling is cruciaal: De juiste houding is een gemotiveerde houding. Het moedigt medewerkers aan om snel te handelen vanwege vertrouwen, steun en positiviteit.

  • Digitaal bouwen: Bedrijven die zich digitaal organiseren en met het juiste systeem werken, zijn veerkrachtig, ongeacht de locatie.

Flexibel worden en blijven stelt organisaties in staat om zich waar nodig te verbeteren en om eventuele veranderingen door te voeren, vooral als er zich uitdagingen voordoen.

3. Veerkracht is afhankelijk van een sterke bedrijfscultuur

Duidelijke bedrijfswaarden, die voor iedereen als richtlijn gelden, zijn de sleutel tot elk veerkrachtig bedrijf. Dit is vooral het geval als deze waarden actief worden nageleefd door de medewerkers. Dit proces begint met het definiëren van je waarden, wat kan door het beantwoorden van vragen als:

  • Hoe werk je samen?

  • Hoe los je problemen op?

  • Wat is de houding van werknemers in het geval van problemen?

Wanneer je deze vragen beantwoordt en de kernwaarden van je bedrijf samenbrengt, ontstaat er een dynamische werkomgeving met een duidelijke leidraad. Het is echter niet genoeg om deze waarden alleen maar op te schrijven, ze moeten ook daadwerkelijk worden nageleefd. Dit is de belangrijkste uitdaging voor HR: zoveel mogelijk raakpunten creëren tussen medewerkers en de waarden van het bedrijf.

Bij Personio richten we ons bijvoorbeeld op het integreren van onze kernwaarden in onze dagelijkse processen. Dit omvat prestatiegesprekken, onze dagelijkse vergaderingen, en de manier waarop we met elkaar samenwerken (met behulp van open feedback en communicatielijnen).

Vooral leidinggevenden zijn in deze fase belangrijk. Het is hun verantwoordelijkheid om de kernwaarden van het bedrijf uit te dragen en de medewerkers te coachen en ondersteunen. Als teamleiders zijn uitgerust met een hoog niveau van veerkracht, zijn ze:

  • Beter in staat zijn om eisen en doelen te communiceren

  • Geef teams ruimte voor besluitvormingsprocessen

  • Weet hoeveel je van medewerkers kunt vragen (vertrouwen opbouwen)

Bedrijven blinken uit met sterke culturen

Guide_Corporate_Culture

Hogere productiviteit, efficiënte werving, meer omzet: de bedrijfscultuur kan je bedrijf naar een hoger niveau tillen (en verder). Download onze gids vandaag nog om meer te lezen.

4. Beslissingen vereisen en verdienen data

Veel te veel bedrijven vertrouwen op hun onderbuikgevoel of op onjuiste, onbetrouwbare of verouderde gegevens wanneer ze personeel voor hun organisaties willen werven. Sommigen hebben zelfs meerdere tools waaruit ze gegevens moeten halen, die ze moeten verzamelen en samenvoegen om vervolgens op het beste hopen.

Elk van deze opties kan leiden tot:

  • Veel voorkomende fouten

  • Verspilde tijd

  • Onjuiste besluitvorming

Een bedrijf veerkrachtig maken hangt af van het nemen van de juiste beslissing bij de eerste kans. Daarvoor moet er gehandeld worden op basis van gegevens die gecentraliseerd, begrijpelijk en bruikbaar zijn.

Kortom, holistische HR-software kan precies dat doen. Dat komt doordat alle gegevens beschikbaar zijn in één bron om een hoger niveau van gegevenskwaliteit en -consistentie te garanderen. Je moet dus niet alleen beslissingen nemen op basis van gegevens, je moet er ook op kunnen vertrouwen dat de gegevens waar je over beschikt je de juiste inzichten verschaffen.

Wat is de rode draad? Gedigitaliseerde HR!

Deze vier pijlers van zakelijke veerkracht maken één ding duidelijk: als je veerkracht in je bedrijf wilt inbouwen, heb je een digitale HR-afdeling nodig. Volgens een onderzoek van Personio en Bitkom zegt 63% van de HR-professionals die hun proces volledig hebben gedigitaliseerd goed te hebben gereageerd op COVID-19.

Ze beschikten over een strategie om de crisis te boven te komen en over de software om de kernprocessen te beheren die hen daarbij hielpen. Hoe deden ze dit? Ze waren flexibeler, beter in staat om werkstromen op korte termijn veranderen, en efficiënter dankzij het automatiseren van hun eerdere processen. Bovendien beschikten ze over gestandaardiseerde rapporten die hielpen bij het nemen van belangrijke personeelsbeslissingen.

Meer nodig? Download vandaag nog onze whitepaper

Een groot aantal internationale bedrijven, zoals Statista, Spendesk en Teufel, hebben allemaal Personio gebruikt om hun bedrijf efficiënter en veerkrachtiger te maken. Als je wilt weten hoe ze dat hebben gedaan en welke resultaten ze hebben behaald, neem dan vandaag nog de tijd om onze nieuwste whitepaper te downloaden, met de titel “The Right HR Solution for Resilient Companies” (Engelstalig).

Onze gids voor zakelijke veerkracht

Personio_Templates